Procurorii DNA de la Secția de combatere a corupției l-au reținut, miercuri, pe Ștefan Mădălin Bucătaru, ofițer de poliție în cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, pe care îl acuză de trafic de influență.
Procurorii arată că în cursul lunii iunie 2017, ofițerul a pretins de la un om de afaceri 200.000 euro, în schimbul influenței pe care a afirmat că o are asupra unor ofițeri de poliție din cadrul IPJ Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov.
În același context, mai notează procurorii, Bucătaru a promis că îi va determina pe aceștia să dispună o soluție de clasare față de martor, într-o cauză în care acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
Protagoniștii
Omul de afaceri „consiliat” de ofițerul de poliție Bucătaru, contra sumei de 200.000 de euro se pare că ar fi turcul Nasip Oruc, patronul firmei Intens Point, iar acesta se afla în colimatorul procurorilor de la Parchetul Tribunalului Ilfov, care îl cercetau pentru pretinse fapte de evaziune fiscală.
La momentul la care Nasip Oruc discuta cu polițistul Bucătaru despre modalități de a scăpa de ancheta penală de la Ilfov, acesta se afla sub puterea unor măsuri preventive stabilite în dosarul său de către procurori.
Potrivit datelor de pe site-ul instanțelor de judecată rezultă că judecătorii Tribunalului Ilfov au respins în 10 octombrie o plângere a omului de afaceri împotriva ordonanței procurorilor de prelungire a măsurii controlului judiciar luată față de acesta în dosarul pentru care Oruc era dispus să plătească pretinse intervenții.
Firma turcului se află în procedura insolvenței iar potrivit datelor publice este comerțul cu ridicata al produselor textile.
Negociere la restaurant
Ofițerul Bucătaru i-ar fi pretins lui Oruc cei 200.000 de euro la McDonald, unde s-au întâlnit să discute despre situația omului de afaceri.
La acea discuție turcul Oruc explicat polițistului că nu a reușit să facă rost de întreaga sumă de 200.000 euro ci doar de o parte.
Bucătaru Ștefan Mădălin i-a spus afaceristului că rezolvarea situație sale penale nu depinde de el și că „trebuie să meargă să vorbească pentru a identifica maniera cea mai avantajoasă”.
Finalitatea era ca „dosarul să nu fie trimis la judecătorie”.
„Vor cu banii jos”
Pentru a fi mai convingător, ofițerul i-a spus tranșant turcului interesat că cei la care ar urma să apeleze pentru el „vor cu banii jos! nu că îți dau bani săptămâna ailaltă”.
Omul de afaceri s-a lamentat spunând că suma de 200.000 de euro este foarte mare, și i-a spus ofițerului că este dispus să ofere inițial 50.000 euro și apoi, diferența până la 120.000 – 130.000 de euro.
Omul legii și-a notat numărul dosarului penal în care este cercetat Nasip Oruc, și era interesat să știe „în ce sumă se învârte” întrucât la acest moment, trebuie „să vorbească atât la Poliție cât și la Parchet”deoarece „polițistu face propunerea, procuroru dispune” astfel „acuma trebuie vorbit cu șefu cel mai mare și cu procuroru de la Parchet”.
Pentru că turcul continua să-și manifeste nemulțumirea față de suma uriașă cerută pentru intervenție, Bucătaru i-a explicat cum se soluționează, în concepția sa, dosarele penale.
„Nu-ți convine? Uite, te duci la pușcărie…”
„«Nu-ţi convine? Uite, te duci în pușcărie, na, pe 500.000 de euro!» Așa face! «Du-te!» Știe că n-ai altă variantă. D-aia! Ăla și el, automat, ăla, care te-a săpat pe tine, a cotizat. Tu trebuie… ca să nu mai lucreze cu ăla… trebuie să pună mult, o sumă mai mare, ca să îl depășești pe ăla, nu? Că, dacă o fi luat 100.000 de la ăla, Sahin sau de la cine a luat, îți dai seama… tu la rândul tău, dacă te duci cu 10.000 ce zice: «Du-te, mă, nene! Mai bine lucrez cu Sahin decât să lucrez cu ăsta!» Dacă vin c-o sumă mai mare normal c-o să accepte să… Îi zice lu ăla o chestie: «Gata, mă! Am terminat!» O chestie de genul ăsta, știi? Și… pe ei îi interesează să-şi ia banul şi dacă-şi ia şi de la unul şi de la altul e omul mulțumit, înțelegi?”, îi mărturisea polițistul Bucătaru turcului pe care îl „consilia juridic”.
Atent cu „clientul”
Ofițerul era cinic cu cel căruia îi promitea ajutorul nelegal. El i-a adus aminte turcului că i-ar fi spus cu ceva timp în urmă să „păstreze o rezervă de 2-3 sute de mii de euro rezervă, pentru situații de genu ăsta!”, respectiv a cazului în care se pricopsește cu dosar penal sau în cazul în care va fi ridicat de anchetatorii români.
În finalul discuției Bucătaru a promis că se va interesa și va încerca „să se miște cât de repede cu putință” pentru că „nu poți, mă, să stai nici așa! Stai așa şi te trezești mâine, poimâine că-ţi bate Politia acasă: «Hai, veniți…!» Da în schimb dacă intri, Doamne ferește, la pușcărie ce mai faci? Nu faci nimic! Banii îi scoți! În juma de an, un an îi scoți!”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro