UPDATE – Ora 14.45: Elena Udrea apare pe site-ul Poliției Române, întrucât ea nu se află în țară. Pentru obținerea aprobării unui Mandat de Arestare Europeană și cererea de Urmarire Internațională de la instanță este necesară urmărirea la nivel național, din punct de vedere procedural și de aceea a fost postată pe site.

La nivelul Poliției Române s-au primit, azi, de la instanță documentele referitoare la Elena Udrea, astfel că urmează să fie dată în urmărire internațională. Totodată se va transmite și o adresă către Costa Rica, pentru confirmarea prezenței sale în acea țară.



Hârtiile în vederea extrădării Elenei Udrea vor pleca în Costă Rica prin CCPI (Centrul de Cooperare Polițienească Internațională). Autoritățile din Costă Rica o vor aresta provizoriu, fără a avea un termen de executare a acestei acțiuni. Elena Udrea ar putea fi pusă și sub control judiciar, în funcție de dispozițiile statului Costă Rica.

Ulterior, Tudorel Toader va trimite toate hârtiile necesare extrădării, care va fi decisă de o instanța din Costă Rica. Dacă se va hotărî extradarea, o escortă a CCPI din poliția Română se va deplasa în Costă Rica și o va prelua pe Elena Udrea.

Întreagă procedura ar putea dura câteva luni de zile.

Rezultate oficiale BEC alegeri parlamentare 2024. PSD câștigă, șapte partide în viitorul Parlament
Recomandări
Rezultate oficiale BEC alegeri parlamentare 2024. PSD câștigă, șapte partide în viitorul Parlament

Totodată, după ce mandatul european de arestare va intra în vigoare, dacă Elena Udrea va fi găsită vreodată într-o țară europeană, ea va fi predată autorităţilor române. În plus, în baza cererii de urmărire internațională, un condamnat care este găsit într-o ţară care nu face parte din Uniunea Europeană, cum este şi cazul Elenei Udrea, poate fi predat autorităților române.

În plus, Elena Udrea ar putea fi adusă în ţară în baza Convenţiei Naţiunilor Unite Împotriva Corupţiei (2003), semnată atât de România, cât și de Costa Rica. Această Convenție obligă statele semnatare să extrădeze cazurile de corupţie. Cu toate acestea, Elena Udrea se află în procedură de a obţine statut de refugiat, iar în această perioadă nu poate fi extrădată.

Tudorel Toader: Extrădarea Elenei Udrea este posibilă chiar și în lipsa unui tratat bilateral

Extrădarea Elenei Udrea este posibilă chiar și în lipsa unui tratat bilateral în domeniul extrădării cu Costă Rică, a declarat miercuri ministrul Justiției, Tudorel Toader, citat de hotnews.ro.

Ministrul Justiției a spus că a mai fost extrădat un cetățean român din Costa Rica, iar alt caz similar este pe rol pe baza ”curtoaziei internaționale”.

Rezultate Exit Poll alegeri parlamentare 2024. „Suveraniștii” au 30% din locurile din Parlament
Recomandări
Rezultate Exit Poll alegeri parlamentare 2024. „Suveraniștii” au 30% din locurile din Parlament

Primul pas este că persoană să fie dată în urmărire internațională, lucru ce se dispune de CCPI la solicitarea instanței emitente a mandatului de arestare.

”Aceasta se pronunță, urmează să se pronunțe, cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru a se adresa Ministerului Justiției pentru formulare cererii de de extrădare”, a spus Toader.

Ministrul a spus că, deși nu există un tratat bilateral în domniul extrădării între România și Costa Rica, cooperarea în această materie poate să aibă loc în două moduri:

– curtoazia internațională, cu asigurarea reciprocității;

– în baza convențiilor multilaterale în care cele două țări au calitatea de parte. Aici trebuie verificat domeniul de relgementare al respectivei convenții la care România și Costă Rică să fie parte, aă se circumscrie infracțiunilor pentru care se cere să extrădarea, a declarat Tudorel Toader.

Elena Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare

Elena Udrea a fost condamnată definitiv, marți, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. În același dosar, Rudel Oreja a primit cinci ani de închisoare, iar Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

În același dosar, Rudel Oreja a primit cinci ani de închisoare, iar Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan. Cel mai prost rezultat din ultimii 20 de ani
Recomandări
Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan. Cel mai prost rezultat din ultimii 20 de ani

Alte pedepse: Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere; Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare, şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorii DNA au cerut condamnarea fostului ministru Ion Ariton, achitat la fond, și pedepse cu executare în cazul celor condamnați la pedepse cu suspendare pentru că au recunoscut faptele, respectiv pentru Gheoghe Nastasia, Mihaela Topoliceanu, Marius Botoroagă și Ștefan Lungu, precum și mărirea pedepselor celor condamnați la închisoare cu executare, printre care şi Elena Udrea.

Avocaţii inculpaţilor au cerut instanţei fie achitarea acestora, fie rejudecarea dosarului.

Hotărârea definitivă a fost pronunţată în lipsa Elenei Udrea, care din februarie este plecată în Costa Rica, de unde a anunțat că este însărcinată cu iubitul ei, Andrei Alexandrov.

La mijlocul lunii aprilie, Elena Udrea a transmis, prin intermediul avocatului său, că este refugiat politic în Costa Rica.

Recent, Elena Udrea a discutat, în Costa Rica, cu un jurnalist de la Gazeta Sporturilor, despre dosarul Gala Bute, despre care crede că va fi trimis spre rejudecare, despre sarcina ei, dar și despre cum ar fi fost ca președinte. Totodată, fostul deputat a spus că a primit o propunere din partea Netflix pentru un documentar, dar a spus și că s-a gândit să-și deschidă o afacere în Costa Rica.

Ulterior, Elena Udrea a susținut că a refuzat să dea un interviu pentru Gazeta Sporturilor, iar spusele ei au fost trunchiate și scoase din context, dintr-o ”discuție la cafea”.

Cu o lună înainte de pronunţarea sentinţei definitive, Elena Udrea spunea, la Antena 3, că a plecat din România pentru că și-a dat seama că nu are în țară șansa de a fi judecată corect.

Dosarul “Gala Bute”, finalizat după mai bine de patru ani

Dosarul „Gala Bute” a ajuns în aprilie 2014 pe masa instanţei, care aa finalizat judecata trei ani mai târziu, în 1 martie 2017, timp în care inculpaţii s-au prezentat la 36 de termene de judecată. Sentinţa a fost pronunţată după două amânări.

În 28 martie 2017, completul de trei judecători de la ICCJ a condamnat-o pe Elena Udrea la şase ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, deși ea ceruse  să fie achitată.

Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat atunci la cinci ani închisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare.

Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

ICCJ a mai decis, la judecata în fond, ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri.

Instanţa a mai dispus atunci ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile, iar de la acesta să fie confiscată suma de 3.000.000 lei.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Potrivit Direcției Naționale Anticorpuție, Elena Udrea, în perioada în care a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, respectiv Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la ‘Gala Bute, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rezultate renumărare voturi. Lasconi și Ciolacu, despărtiți acum de peste 4.000 de voturi. USR acuză nereguli. Date parțiale
Știrileprotv.ro
Rezultate renumărare voturi. Lasconi și Ciolacu, despărtiți acum de peste 4.000 de voturi. USR acuză nereguli. Date parțiale
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
Viva.ro
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Libertateapentrufemei.ro
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Rezultate finale oficiale vot diasporă, alegeri parlamentare 2024 LIVE UPDATE. Surpriză! Cum au votat românii din străinătate
FANATIK.RO
Rezultate finale oficiale vot diasporă, alegeri parlamentare 2024 LIVE UPDATE. Surpriză! Cum au votat românii din străinătate
În fața Arcului de Triumf, Hakim Abdallah își declară dragostea pentru România: „M-a șocat!”
GSP.RO
În fața Arcului de Triumf, Hakim Abdallah își declară dragostea pentru România: „M-a șocat!”
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Elle.ro
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Oana Florea, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat legat de mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale. Ce a povestit tânăra
Unica.ro
Oana Florea, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat legat de mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale. Ce a povestit tânăra
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Cum au fost păcăliţi susţinătorii lui Călin Georgescu să voteze cu SENS, partid progresist şi pro-LGBT. "Spuneţi-mi că e o glumă! Îmi vine să plâng"
Observatornews.ro
Cum au fost păcăliţi susţinătorii lui Călin Georgescu să voteze cu SENS, partid progresist şi pro-LGBT. "Spuneţi-mi că e o glumă! Îmi vine să plâng"
Horoscop 2 decembrie 2024. Leii sunt dispuși să facă eforturi importante pentru a vedea realizate anumite planuri, dar au nevoie și de o strategie
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2024. Leii sunt dispuși să facă eforturi importante pentru a vedea realizate anumite planuri, dar au nevoie și de o strategie

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI