Parlamentarii romani leaga „traditionale” relatii de prietenie cu tarile africane
Deputatii continua si in aceasta sesiune parlamentara sirul deplasarilor externe in „interes de serviciu”. La inceputul anului, „tinta financiara” fixata de conducerea Camerei a fost de 20 miliarde, bani de folosit pentru „intarirea” relatiilor Romaniei cu tarile lumii. Foarte consecventi, alesii intaresc relatiile cu partenerii traditionali din tari precum Africa de Sud sau Burkina Faso.
Un bilant facut pe la sfarsitul primei sesiuni a acestui an arata ca mai ramasesera de cheltuit cam jumatate din banii alocati pentru deplasari. „Vizitele” au continuat si in vacanta parlamentara, iar a doua sesiune a acestui an a debutat cu dreptul: patru deputati au plecat la Conferinta de toamna a Uniunii Interparlamentare, care se desfasoara in… Burkina Faso.
Au primit sarcina sa „intareasca” relatiile interparlamentare Smaranda Dobrescu, Slavomir Gvosdenovici, Dragos Liviu si Valeriu Zgonea, la un cost aproximativ de 50 milioane per deputat. Printre temele abordate (reuniunea este in curs de desfasurare) se afla si combaterea SIDA, asa ca deputatii si-au facut temele si au aflat de pe Internet ca tocmai tara in care merg este prima din lume la numarul de persoane infestate. Aceasta este insa una din deplasarile „ieftine”, alte vizite ajungand si la jumatate miliard, dar chestorul Andrei Chiliman declara ca „diplomatia parlamentara costa. Nu poti sa fii membru al unei organizatii si sa nu participi la luarea deciziilor”. Totusi, si liberalului i se pare straniu ca unele dintre aceste reuniuni se desfasoara in „locuri ciudate, care permit interpretari”. „Cu toate astea, aceste deplasari nu sunt de evitat”, adauga Chiliman.
In ultima vreme, costurile iesirilor peste hotare sunt tinute secrete, poate si din cauza ca sunt foarte mari, iar unele „teme” nu par deloc prioritare. Deputatii au plecat la tot felul de reuniuni privind asezarile umane la New York sau la reuniuni ale francofonilor in Africa de Sud. In vara, s-a desfasurat si o reuniune a Tinerilor Parlamentari la Bruxelles, unde trebuia sa mearga un deputat sub 40 de ani, aflat la primul sau al doilea mandat, insa surse din Camera spun ca pe listele de participare s-ar fi aflat Ovidiu Petrescu, aflat la al patrulea mandat si la peste 50 de ani. Rareori, cheltuielile de transport si cazare sunt oferite de gazde. Pe langa banii folositi pentru calatoriile la clasa I si cazarea in hoteluri peste 2 stele, in costurile unei vizite externe intra uneori si cadourile oferite gazdelor. Este vorba de daruri „simbolice” care trebuie sa se incadreze in plafonul de un milion de lei.