1. Exersarea memoriei
Antrenarea permanenta a mintii nu presupune efort. Se stie ca o data cu inaintarea in varsta oamenii incep sa uite mai usor informatiile pe care le aud. Daca vei continua sa citesti si sa faci „exercitii” de tinere minte si dupa ce iesi la pensie, fara a te multumi doar cu uitatul la televizor, te vei simti mereu tanar. Aceasta gimnastica este la fel de importanta ca cea fizica.
2. Protejarea pielii impotriva expunerii la soare
Pe langa imbatranirea naturala, mai lenta ori mai rapida, in functie de fiecare persoana in parte, un alt factor de imbatranire este si soarele. Aparitia ridurilor este mult accentuata cu timpul, daca persoanele respective continua sa se expuna la soare, in special in perioada verii, cand radiatiile solare sunt foarte puternice.
3. Hranirea corecta
Fara a exagera cu regimurile alimentare, care pot fi mult mai periculoase pentru cei mai in varsta, trebuie sa mananci mai ales fructe, legume sau produse lactate. Daca vei manca de toate cu placere, cu mai putina sare si in cantitati potrivite si vei face cateva exercitii fizice, nu vei avea probleme din cauza kilogramelor in plus sau a hipertensiunii.
4. Vaccinarea antigripala
Gripa este un dusman de temut pentru varstnici. Pentru a se feri de ea este bine sa se vaccineze in fiecare an si sa ia periodic vitamine si minerale.
5. Tratarea menopauzei
Starea de disconfort data de aparitia menopauzei poate fi inlaturata cu ajutorul unui tratament hormonal. Pe langa faptul ca prelungeste viata, acesta reduce considerabil si riscul aparitiei bolilor de inima.