O femeie din Deva e cea mai infocata admiratoare a poetului nostru national, Mihai Eminescu. Alic Deli Maria i-a descoperit opera la varsta de 5 ani, ajutata de bunica sa, care ii recita in fiecare seara poezii eminesciene. Pasiunea ei a crescut de-a lungul timpului, iar acum, la 54 de ani, a ajuns sa aiba in biblioteca nu mai putin de 400 de volume din creatia marelui poet. Nu mai stie cati bani a cheltuit pe carti, dar sustine ca a fost o avere.
Poezii, proza, manuscrise vechi, scrisori de dragoste catre Veronica Micle sau corespondenta lui Eminescu cu Titu Maiorescu, toate le gasesti in biblioteca unei femei din Deva. Alic Deli Maria, 54 de ani, este de profesie economist, iar dragostea si admiratia ei pentru opera lui Mihai Eminescu se regasesc in 400 de volume achizitionate de cand era de-o schioapa si pana in prezent.
‘Cand eram mica, bunica mea imi recita poeziile lui Eminescu. Parca o aud si acum cand imi canta usor la ureche ‘Pe langa plopii fara sot’ sau ‘Ce le legeni’. Mi-a placut atat de tare, incat mi-am propus ca atunci cand o sa fiu mare sa stiu tot despre geniul eminescian. Ma fascineaza absolut tot la el, pornind de la temele cosmogonice, filozofia lui si pana la dragostea pentru natura, dar mai ales iubirea arzatoare pe care i-o purta muzei sale, Veronica Micle. Asa cum s-a intamplat la toti marii scriitori ai lumii, Eminescu a compus genial abia atunci cand a suferit din dragoste’, ne-a spus doamna Maria.
Alic Deli Maria se poate lauda ca in biblioteca sa se afla carti rare, de editie limitata, legate manual si imbracate in cea mai fina piele, carti pentru care colectionarii ar da bani grei ca sa intre in posesia lor. A cheltuit o avere, dar nu-i pare rau.
1.100 de lei cheltuiti pe o singura carte
‘Am o carte extrem de rara, legata in piele, „Poesii”, care a fost tiparita doar in 200 de exemplare. Am dat pe ea 1.100 de lei, dar a meritat. Din pacate, eu am numarul 129, mi-as fi dorit sa am macar exemplarul trei sau patru, dar nu am dat de ele, multe s-au pierdut de-a lungul timpului. Am volume vechi de peste 100 de ani. Pe toate le-am cumparat fara sa ma uit la bani, doar ca sa-l am un pic mai aproape de mine pe „poetul nepereche, a carui opera invinge timpul”, asa cum bine spunea George Calinescu’.
Femeia stie fiecare vers, fiecare strofa, fiecare poezie din compozitia celui pe care criticii l-au desemnat ultimul romantic al literaturii. ‘Multi se lauda ca-i cunosc poeziile lui Eminescu, dar cand le spun sa-mi recite ultimele strofe, nu mai stiu, le cunosc doar pe primele. Eu le-am deprins in 50 de ani si inca mai am de invatat’.
Doamna Maria se mandreste cu o carte extrem de rara, ‘Luceafarul’ in miniatura. Carticica are cativa centimetri si putini au avut norocul sa intre in posesia ei.
‘Luceafarul’ in miniatura este mandria Mariei. Ca dimensiune, carticica este cat trei sferturi dintr-un pachet de tigari, dar putini au norocul de a mo avea
Economista a avut trei expozitii in Deva
Colectionara a fost rugata de autoritatile din Deva sa-si expuna exemplarele. A avut trei expozitii in orasul natal, iar oamenii veneau sa o felicite pentru pasiunea ei. ‘Eu mai cumpar volume si de la anticariat. Odata am dat o comanda pentru o carte la un anticariat din Bucuresti. Anticarul nu ma cunostea personal, dar auzise ca am 400 de opere de-ale lui Eminescu si mi-a facut o dedicatie pe o fila, prin care ma felicita’. Pe viitor economista si-a propus sa-si dubleze colectia eminesciana si deja s-a pus pe treaba.