Despre hepatita C s-a tot vorbit, însă discuțiile nu par niciodată suficiente. Rămâne, alături de celelalte două forme de hepatită (A și B) o problemă de sănătate gravă, care afectează un mare număr de persoane în țara noastră. România se află, conform statisticilor, pe locul 1 în Europa, ca frecvență a cazurilor și pe locul 4 în ceea ce privește rata mortalității cauzate de afecțiunile hepatice. Dintr-un total de 12 milioane de pacienți infectați cu virusul hepatitei C, la nivel european, 10% se află în țara noastră.
În condițiile unei rate atât de ridicate, se naște întrebarea dacă românii cunosc suficiente informații despre această boală și despre factorii care o determină – transmiterea sângelui infectat de la o persoană la alta. Din păcate, așa cum arată site-ul medical doc.ro – care oferă detalii pe această temă – hepatita C nu prezintă niciun fel de simptome în extrem de multe cazuri, ceea ce face ca numeroși pacienți să nu fie conștienți că sunt purtătorii virusului hepatic.
Diagnosticarea târzie a bolii, într-un moment când inflamația și lezarea ficatului sunt deja în stadii avansate, face ca această afecțiune să devină dificil de tratat, ducând la ciroză.
Cum se transmite hepatita? Citeste si ai grija de tine!
Află care sunt cele mai cunoscute mituri despre hepatita C și care este adevărul despre cauzele răspândirii virusului, cum se manifestă boala și ce soluții de tratament există:
- Hepatita C se manifestă prin oboseală și mâncărimea pielii (prurit) – Adevărat. Însă acestea nu sunt singurele simptome. Prezența virusului este semnalată și prin lipsa poftei de mâncare, creșterea temperaturii corpului și stare de rău (simptome timpurii), sau prin depresie, indigestie, probleme de concentrare, dureri articulare și musculare (simptome târzii).
- Hepatita C nu prezintă niciun fel de simptome – Adevărat, în multe dintre cazuri. Deși am vorbit mai sus despre semnele pe care bolnavul le poate identifica, în numeroase cazuri ele nu există deloc în stadiile timpurii, ceea ce conduce la o diagnosticare târzie și la agravarea bolii.
- Virusul hepatic C se poate transmite pe cale sexuală – Adevărat. Hepatita C se transmite de la o persoană la alta prin sânge sau produse ale sângelui, de cele mai multe ori prin intermediul acelor și seringilor nesterilizate corespunzător, dar și în următoarele situații: sex neprotejat cu diferiți parteneri, folosirea în saloanele cosmetice a unor instrumente nesterilizate destinate manichiurii și pedichiurii, nou-născuții care sunt aduși pe lume de o mamă infectată, tratamentul cu hemodializă realizat pe termen lung.
- Pacienții afectați de virusul hepatic C au voie să fumeze – Fumatul reduce eficiența tratamentului urmat de pacienții care suferă de hepatita C.
- Hepatita C nu poate fi tratată – Diagnosticarea târzie conduce, într-adevăr, la complicații severe – cea mai frecventă fiind declanșarea cirozei – însă în situația în care virusul este descoperit la timp, hepatita C rămâne una dintre afecțiunile pentru care medicina are leac, unele tratamente dovedindu-se eficiente în doar câteva săptămâni.
Mai multe informații despre modul în care se manifestă boala și tipurile de tratament disponibile găsești aici.
Sursa foto: Shutterstock