Este de precizat să fostul rege Mihai, actualul proprietar, a făcut statului român oferta de a i-l vinde, contra sumei de 30 de milioane de euro, aşa încât bijuteria ctitorită de Carol I să rămână în patrimoniul naţional şi în circuitul turistic, ca o piesă de mare valoare a istoriei României. Iată însă că ministrul culturii, Kelemen Hunor, anunţă că nu sunt bani pentru această tranzacţie şi că ar dori prelungirea contractului de închiriere. N-am auzit ca premierul Boc să-l contrazică. Starea de incertitudine, de provizorat (vezi ce s-a întâmplat cu Branul) nu va duce la nimic bun.
30 de milioane de euro reprezintă, desigur, mai ales într-o perioadă de criză, de dificultăţi financiare, o sumă considerabilă. Nu însă atât de mare, încât guvernanţii să-şi permită o eventuală ştergere a acestei pagini de istorie. Cât priveşte suma, să nu uităm valoarea ca atare a monumentalului edificiu, situat într-o zonă mirifică.
Pentru a avea un termen de comparaţie, să amintim că doar unul din cele 7 avioane militare de transport Spartan (achiziţie începută de Sorin Frunzăverde şi parafată de Theodor Meleşcanu) costă exact 30 de milioane de dolari. Banii s-ar putea găsi şi într-o rectificare bugetară, mai ciupind câte ceva din fondurile sporite ale Preşedinţiei, din bugetele serviciilor secrete sau, mai ales, din cel al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Ar putea deschide portofelul şi Asociaţia Agenţiilor de Turism, direct interesată. Soluţii se găsesc. Mai greu, cine să le caute.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro