Riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi electorale cei care vor acorda bani sau bunuri alegătorilor, cu scopul de a-i determina să voteze un anume partid. Închisoare riscă și cei care vor băga în urne mai multe buletine de vot, cei care vor vota de mai multe ori sau cei care vor folosi un act de identitate fals.
Este interzisă fotografierea sau filmarea votului în cabină. Încălcarea acestei reguli se sancționează cu o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei. De asemenea, falsificarea înscrisurilor de la birourile electorale se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Membrii Birourilor Electorale sunt obligați să înregistreze orice sesizare. Şi nu pot reţíne actul de identitate fără un motiv întemeiat.
Încadrați-vă în programul de votare: 7 dimineața- 21 seara. Președintele secției de votare este obligat să dispună închiderea votării la ora 21 fix, dacă nu, riscă o amendă de la 4.500 la 10.000 de lei. Totuși, românii care la ora 21 se află în interiorul secției de votare își vor putea exercita dreptul de vot.
Nu în ultimul rând, Ministerul de Interne recomandă sesizarea la numărul unic 112 a oricăror încălcări ale legii electorale.
Citește și: Alegeri parlamentare 2016. Numărul de telefon pentru sesizarea neregulilor la vot
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro