Deși tendința pe termen lung este de creștere, sunt așteptate fluctuații anuale ale temperaturii globale, în principal din cauza unor fenomene meteorologice și oceanice la scară largă, cum ar fi El Niño și La Niña, acesta din urmă având loc în 2021, care tind să scadă temperaturile globale, arată experții citați de CNN.
„Ce este cu adevărat important este să nu te cramponezi de locul pe care îl are în clasament un anumit an, ci mai degrabă să vezi imaginea de ansamblu a temperaturilor, care sunt mereu în creșter”, a spus Freja Vamborg, om de știință în cadrul Copernicus.
Temperatura medie a Pământului este cu aproximativ 1,1 grade Celsius peste nivelul mediu preindustrial, raportează Copernicus, adică s-a parcurs 73% din drumul până la pragul de 1,5 grade, sub care oamenii de știință avertizează că planeta trebuie să rămână, pentru a evita cele mai grave urmări.
Kim Cobb, directorul Programului de Schimbare Globală la Institutul de Tehnologie din Georgia, a declarat că o încălzire de 1,1 grade Celsius este o estimare „rezervată”.
„Este corect să spunem că încălzirea de 1,1 grade Celsius este un scenariu rezervat, deoarece ultima jumătate din ultimul deceniu a fost mai caldă decât prima jumătate”, a declarat Cobb, care nu este implicat în raport, pentru CNN.
Chiar și la o creștere de 1,1 grade, 2021 a arătat foarte clar că lumea resimte deja efectele fără precedent ale crizei climatice, pentru care mulți nu sunt pregătiți, inclusiv topirea ghețarilor din zona Arctica, inundații mortale, valuri de căldură fără precedent și secete istorice.
Concentrațiile globale de gaze cu efect de seră, cauza principală a crizei climatice și a dezastrelor care se agravează, au continuat să crească, arată raportul Copernicus.
Ce înseamnă încălzirea temperaturii globale cu 1,1 grade celsius
În 2015, liderii mondiali au convenit să țină cont de avertismentele oamenilor de știință și să limiteze creșterea rapidă a temperaturii Pământului, la sub 2 grade Celsius, peste nivelurile preindustriale, cu un obiectiv preferat de 1,5 grade.
Acest prag, spun oamenii de știință de la NASA, este similar cu modul în care o creștere cu 1 sau 2 grade a temperaturii corpului poate duce la febră. Cu fiecare fracțiune de grad în plus, boala se agravează, și odată cu ea, și probabilitatea de spitalizare.
Oamenii de știință urmăresc creșterea temperaturii globale, având ca valoare de referință temperatura dinaintea Revoluției Industriale, care a avut loc la mijlocul până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când oamenii au intensificat arderea combustibililor fosili, precum cărbunele și petrolul.
Anul 2021 a adus valuri de căldură și inundații care au provocat pierderi de vieți omenești, în masă. Pentru prima dată, a plouat pe vârfurile ghețarilor din Groenlanda, iar o secetă istorică a afectat o mare parte din vestul SUA și a declanșat incendii mari și distructive și un deficit de apă nemaivăzut până acum.
Aproape fiecare colț al lumii a simțit efectele încălzirii globale rapude. Cercetătorii de la Copernicus au indicat câteva regiuni, care au înregistrat cele mai multe temperaturi peste medie, în 2021, cuprinzând vestul SUA și Canada până în Groenlanda, precum și zone mari din Africa centrală și de nord și Orientul Mijlociu.
Vara anului 2021, în Europa, a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, a raportat agenția, cu mai multe evenimente meteorologice extreme, care au făcut ravagii pe tot continentul – inundații în Germania, Belgia și Țările de Jos, incendii de proporții în estul și centrul Mediteranei.
Pe măsură ce simptomele unei „planete febrile” se înrăutățesc, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU a concluzionat, în august, că singura modalitate de a opri acest trend alarmant este reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră, îndepărtând în același timp gazele emise deja în atmosferă.
Chiar și așa, experții au avertizat că emisiile globale de gaze cu efect de seră, în 2030, vor fi în continuare aproximativ de două ori mai mari decât necesarul pentru a menține încălzirea la 1,5 grade.
Mai mult de atât, în conformitate cu politicile actuale adoptate de state, prognoza climatică arată că temperaturile globale vor avea o creștere catastrofală de 2,7 grade Celsius.