În unele zone şi în special sate din România Dragobetele se serbează pe 24 februarie, în alte localitati oamenii celebrează amorul pe 28 februarie, sau 1 martie…. Suntem în 2010 şi multe din obiceiurile şi tradiţiile practicate pe 24 februarie au pierit în timp. Până nu demult, poate chiar şi azi tinere românce s-au trezit au topit zăpada s-au spălat pe faţă şi pe păr cu apă rezultată, în speranţa unei frumuseţi de magie… plină de feromoni magici trimişi de zâne, suficienţi cât să îl atragă pe un bărbat dorit.
Unele fete din trecut au stiut taina magiei populare si pastrau apa rezultata din zapada topita. Traditia spune ca aceasta apa…este adunata din surasul zanelor si are puterea sa te faca frumoasa. Azi si daca as vrea, imi este imposibil sa adun surasul zanelor. Mi-e foarte dificil sa cred ca zapada ramasa la coltul blocului meu bucurestean, unde si catelul meu a facut cateva doze sanatoase de pipi, ar putea sa imi improspateze cumva tenul si are vreo treaba cu zanele.
Urmarind obiceiurile romanilor prin timp, observam ca pe 24 februarie, se sarbatoreste iubirea de unde incepe: petitul. Ziua de azi a unit in timp multe cupluri de romani, si intr-un fel nastrusnic si modernizat o face si azi. De-a lungul vremii tinerii, fete si baieti, se trezeau, isi puneau hainele de sarbatoare si porneau la perindat. Unele fete obisnuiau sa stranga ghiocei si sa ii aseze la icoane sau altare, de unde le indepartau la Sanziene. Gestul era insotit de speranta… de a-si gasi un sot.
Sub pretextul goanei dupa flori tinerii se strangeau in grupuri, faceau glume, iar la pranz fetele coborau in sat. Daca pana atunci au cules flori si au sedus… revenirea in sat le spunea daca sentimentele le sunt impartasite. Tinerii barbati isi urmau fetele dragi la coborarea de pe dealuri… Dupa ce atractiile erau afisate tinerii se intalneau la o casa. Tineri, dragoste, adrenalina, sange latin, muzica, bautura, pofta de distractie… toate sub acelasi acoperis. Cum sa nu iasa o petrecere in orice timp ai trai?
„Prada feminină trebuia să-şi recompenseze bărbatul cu un sărut”
Dupa principiul cate bordeie atatea obiceie in unele sate coborarea fetelor era de fapt o cursa atletica. Fetele o luau la goana spre casa si baietii ce le indrageau trebuiau sa le prinda. In caz de reusita ,,prada feminina,, trebuia musai sa isi recompenseze barbatul cu un sarut. Petitul de pe dealuri seductia, alergatul si invitatiile la petreceri au fost inlocuite in orasul romanesc in care traiesc eu de sms-uri. Amici sau cluburi te invita la petrecere de Dragobete. Numarul invitatiilor este mult mai mic decat de Valentines Day. Insa fie prin sarbatori campenesti sau upgradat cerintelor oraselor, cu fuste mini, IPad, IPhone, si mult latex, Dragobete se sarbatoreste si azi in multe locuri. Si cu siguranta peţitul, nu o sa lipseasca, azi nu are voie….chiar daca se produce sub influenta de wisky… sau nu.
„Azi este permis să atingi un bărbat necunoscut doar ca să îţi întăreşti credinţa că ai sex-appeal”
Prin toate vremurile multi oameni si-au martusit iubirea pe 24 februarie şi o fac si azi. Cei ce nu stiu daca este momentul….ar fi bine sa nu mai stea pe ganduri. Spunand cuiva azi te iubesc Dragobetele o vegheze asupra vorbelor tale tot anul, si-ti va aduce dragoste pana de primavara viitoare, cand se asteapta sa il sarbatoresti din nou. Azi nu am uitat sa spun cuiva magnific si special….te iubesc. Azi e ziua petitului si unirii, azi este permis sa atingi un barbat necunoscut doar ca iti intaresti credinta ca ai sex-appeal, conform legendei. Si cum fiecare femeie are diavolul ei si-l poarta… si vrajitoarele au profitat de-a lungul timpului de puterea miticului Dragobete.
Fetele tinere dornice de farmece neortodoxe aduna flori azi, le tin la icoane si pe urma cu ajutorul babelor fac vraji pentru casatorie, pentru despartirea unui cuplu…obligatoriu o vraja in numele amorului.