Uniunea Social-Democrată (CSU) a fost cea care a cerut această regulă, afirmând că politica Angelei Merkel privind migrația a fost cea care a dus la victoria amară din alegerile legislative, dar și la creșterea susținerii acordate partidului naționalist AfD, care a intrat pentru prima oară în Parlament, obținând 12,6% din voturi la alegerile din septembrie.
Astfel, Angela Merkel a cedat presiunii și a acceptat pentru prima oară un obiectiv de plafonare anuală a numărului de refugiaţi acceptaţi în Germania. Un proiect în acest sens a fost încheiat după zeci de ore de negocieri, CDU acceptând ca numărul refugiaților acceptați în Germania să fie de 200.000 de an.
„Vrem să ajungem ca numărul persoanelor primite din motive umanitare să nu depăşească 200.000 pe an”, se subliniază în textul acceptat de cele două formaţiuni. Angela Merkel şi preşedintele CSU Horst Seehofer vor să prezinte luni, la Berlin, detaliile compromisului lor. În document se pune, de asemenea, problema regrupării noilor solicitanţi de azil în câteva centre bine localizate, în perioada în care le sunt examinate dosarele.
Un acord cu privire la direcţia politicii migraţiei germane în anii următori, în cadrul familiei conservatoare a lui Merkel, ar constitui o condiţie prealabilă indispensabilă formării viitorului Guvern de coaliţie în urma alegerilor legislative de la sfârşitul lui septembrie. Nu se știe însă cum vor reacționa celelalte două partide cu care vor începe negocieri pentru formarea unei coaliții de guvernare – Partidul Liber Democrat (FDP) și Verzii.
Citește și: Dosarul “TAROM”, episodul 3: “Companie de stat pe pierderi, ofer al 16-lea salariu” | „Trustul” Tehnic și milioanele de euro