Maria Zapca are 50 de ani şi lucrează la războiul de ţesut de când avea 8 ani, iar mama ei o punea să o ajute cu iţele. Ca meşter popular a participat la multe târguri din ţară şi de peste hotare unde a afişat cu mândrie modele de costume tradiţionale pe care le-a creat la ea acasă, în Săpânţa.
La târgul din Cişmigiu organizat de Centrul de CreArT, Maria a adus la vânzare cergi din lână de oaie (cu preţuri începând de la 100 de lei), ştergare lucrate manual (care costă între 20 şi 50 de lei), dar şi costume populare specifice zonei Maramureşului, ale căror preţuri sunt în jur de 200 de lei.
Piesa de rezistenţă pe care o are doamna Maria este o cămaşă veche de 150 de ani. O are de la bunica soacrei ei, dar s-a păstrat foarte bine. “Cămaşa asta e lucrată manual sută la sută. Este ţesută din cânepă, că aşa se făceau atunci şi lucrată la războiul de ţesut. Am spălat-o de nenumătate ori, căci am avut-o cu mine la expoziţii peste hotare, dar nu a păţit nimic. Aţa a păstrat aceleaşi culori. Era de altă calitate atunci. Şi preşedintele Traian Băsescu a admirat-o la un târg la Craiova”, ne-a mărturisit Maria. Fiul ei, Gheorghe (13 ani) o ajută acum la ţesut şi femeia e bucuroasă că el duce tradiţia mai departe. Zilele trecute l-am găsit la târg îmbrăcat în costum popular. “Cămeşa pe care o port a fost a tatălui meu când era mic. Deci are 60 de ani”, ne-a spus mândru băiatul.
Pe Maria o găsiţi la intrarea principală din parcul Cişmigiu până sâmbătă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro