se vor vedea imediat, mai ales daca sunteti obisnuit sa faceti economie: pentru ca veti plati cat consumati. Mai mult, scaderea cotei de intretinere se va constata si in situatia in care plecati cateva zile de acasa, iar administratorul nu poate sa va scuteasca de plata intretinerii pentru acea perioada.
Iata care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurgeti atunci cand vreti sa va montati apometre, fie ca e vorba despre apa rece sau despre apa calda:
* Pentru contorizarea la nivel de apartament este necesar ca imobilul sa fie dotat cu contoare generale de imobil sau contoare pasante pe fiecare scara. Daca imobilul are montate contoare de apa rece si apa calda la intrarea in bloc, nu este necesara montarea de contoare pe fiecare scara.
* Nu e necesara obtinerea de avize si achitarea de taxe.
* Contractarea lucrarilor si plata acestora se face de proprietarii apartamentelor sau de asociatia de proprietari.
* Este obligatorie instiintarea asociatiei.
* Contorizarea apartamentelor din cadrul asociatiilor se va face de catre firme care sunt autorizate de catre Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML).
* Contoarele trebuie sa fie autorizate de catre Biroul Roman de Metrologie Legala si sa fie insotite de Buletine de Verificare Metrologica.
* Cuantumul de plata aferent partilor comune, care revine detinatorilor de apartamente contorizate individual, nu va depasi 10% din consumul total inregistrat de contoarele instalate in apartamente. in cazul in care absolut toate apartamentele sunt contorizate, cuantumul pentru partile comune va fi stabilit in baza diferentei intre suma consumurilor inregistrata in apartament si consumul inregistrat de contorul general.
Este de preferat ca toate aparatele de masura individuale montate in imobil sa fie fabricate de aceeasi firma si sa fie amplasate pe aceeasi schema de montaj.
Firma care a comercializat si a montat aparatele de masura are obligatia de a asigura garantie pentru lucrare si pentru aparatele de masura montate.
in cazul apei calde, specialistii RADET sustin ca intre suma consumurilor inregistrate de aparatele de masura montate in apartament si consumul inregistrat de contorul de energie termica pentru apa calda menajera montat Ia baza blocului pot sa apara diferente de 10 – 20% si chiar mai mult. Aceste diferente sunt cauzate de calitatea apei (suspensii, nisip, rugina,) sau de pozitia de montaj a contorilor (verticala in Ioc de orizontala). De asemenea, diferentele mai mari de 20% apar ca urmare a fraudarii de catre proprietarii apartamentelor. Contorul si supapa de sens trebuie sigilate.
Citirea aparatelor de masura se poate face de catre administratorul asociatiei sau de catre proprietarul apartamentului care comunica inregistrarile administratorului.