Procurorii DNA pun zilele acestea sechestre în dosarul șefilor din Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB).
Până la acest moment a fost pusă sub sechestru averea lui Lucian Vasile Bara, fost șef al CASMB.
Acesta a fost chemat luni la sediul DNA unde a fost anunțat că tot ce va fi găsit pe numele său ca bun imobil sau mobil va fi pus sub sechestru de către ofițerii anticorupție.
Marți s-a prezentat la DNA Gabriela Mocanu, o altă persoană cercetată în acest dosar.
În cazul său, spune avocata, bunul sechestrat este un imobil, dar menționează că procurorii nu se vor putea atinge de el pentru că este cumpărat cu credit bancar la care Mocanu și soțul acesteia plătesc rate.
Anchetatorii au mai pus sub sechestru averea lui Ovidiu Munteanu, managerul Direcției Relații Contractuale și, respectiv, din 13 iulie 2017, președintele CASMB, Ion Răzvan Geambașu, director executiv al CASMB și manager al Direcției Medic șef a CASMB, a reprezentanților firmelor medicale, respectiv Violeta Loredana Ciocâlteu, Florina Jeni Bărbălău, Adriana Rosmenteniuc, Mihai Răzvan Mischie, Maria Costică și Manta Cristina.
Totodată au fost aplicate sechestre și în cazul firmelor care au obținut foloase necuvenite în dauna CASMB, respectiv s societăților Home Med Expert, Lara Med Serv, Frontida, Home Medical Concept, Micon Life, Salvitae, Claritas Servicii Medicale, P.U.S.A. – Medical Care, Beta Medical Service și Home Medical Assistance.
Martori băgați în programul de protecție
Surse judiciare afirmă pentru Libertatea.ro că procurorul DNA care instrumentează cazul fraudelor de la cele două case de asigurări de sănătate a băgat în programul de protecție alt martorilor doi martori.
Potrivit acestora aceștia dar și alți inculpați au făcut denunțuri ample prin care prezentau în detaliu mecanismele grupării ce s-a cristalizat la nivelul celor două instituții.
Potrivit acelorași surse cei doi martori aflați sub protecția ar fi fost introduși în program după ce s-au emis mandatele de arestare preventivă în dosar.
Sursele citate nu pot face nicio mențiune cu privire la martorii băgați în program dar precizează că nu este vorba despre denunțătoarea Alina Ion, directoarea uneia dintre firmele dezavantajate de grupare.
Alte două persoane arestate din 16 reținute
Procurorii au ridicat, luni, aproape 20 de persoane, pe care le audiază la acestă oră cu privire la noi fapte asimilate faptelor de corupție sau de corupție, ce țin de fraude cu bani din asigurări de sănătate.
Surse judiciare explică pentru Libertatea.ro că este vorba practic de o fraudă masivă la fondurile sănătății în sensul că aceste fonduri erau utilizate preferențial, în interes privat.
Potrivit acestora ar fi vorba și de deturnarea unor fonduri pentru acoperirea unor majorări salariale, acordate pentru acoperirea unor promisiuni politice.
Potrivit surselor Libertatea.ro după declanșarea cercetărilor și arestarea preventivă a primelor 13 persoane din dosar, unul dintre inculpați, Alin Sergiu Costache ar fi rupt tăcerea.
A dat o declarație amplă de 40 de pagini în dosar după care ar fi completat-o cu un denunț de aproape 100 de pagini.
Acesta ar fi denunțat, potrivit surselor citate, infracțiunile ce stau la baza acestei extinderi a cercetărilor procurorilor DNA față de alte 19 persoane.
Astfel, din cele 19 persoane audiate, luni, Curtea de Apel București a decis emiterea de mandate de arestare preventivă doar în cazul a două din cele 16 reținute.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au emis mandate de arestare preventivă pentru Bujor Rudeanu şi Iuliana Gheorghe, au dispus arest la domiciliu pentru Florina-Jeni Bărbălău, Violeta Loredana Ciocâlteu, Anişoara Durnac, Crina-Ileana Constantinescu, Adela-Gabriela Miculescu, Eugeniu Vulpe, Adriana Georgeta Caraculacu, Adriana Rosmenteniuc şi măsura controlului judiciar în cazul celorlalte şase persoane.
Decizia nu este definitivă și a fost contestată de procurorii DNA dar și de cei cu măsuri stabilite de instanță.
Liberați după două luni de arest
În 30 octombrie judecătorii ICCJ au admis contestațiile celor 13 persoane arestate inițial în acest dosar la cererea procurorilor DNA.
La acel moment instanța a schimbat arestul preventiv cu arestul la domiciliu pentru toate aceste persoane, între care foștii sefi ai CNAS, MArian Burcea și ai CASMB.
Curtea de Apel stabilise prelungirea arestării preventive dar decizia a fost contestată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro