Conflictul dintre sexe se desfăşoară şi în cursa pentru găsirea unui loc de muncă, mai ales acum, în plină recesiune. Bine-bine, război, dar cine iese câştigător? Dintre un bărbat şi o femeie, cine are şanse mai mari să scape de şomaj? Iată ce am aflat:
Datele centralizate de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, atât în 2009, cât şi anul acesta, România a înregistrat mai mulţi bărbaţi fără serviciu decât femei aflate în aceeaşi situaţie.
Fenomenul se explică prin faptul că recesiunea a lovit în mai multe posturi, care se adresează, prin tradiţie, cu preponderenţă, sexului tare. Construcţiile, manevrarea utilajelor grele, profesiile liberale sau paza au avut de suferit în ultimul an. Ba chiar, multe firme din aceste sectoare de activitate şi-au închis porţile, lăsând în urmă mii de şomeri, majoritatea bărbaţi.
Ei bine, nu numai că rămân fără loc de muncă, în proporţie mai mare decât femeile, dar cei aflaţi în situaţia asta au şi dificultăţi în a-şi găsi un nou serviciu.
Cum piaţa joburilor în care bărbaţii sunt regi se prăbuşeşte, ofertele pentru ei sunt aproape inexistente şi mulţi sunt nevoiţi să rămână la cratiţă şi să aibă grijă de copii. Iar în aceste vremuri grele, autorităţile din Romania nu sunt preocupate de inegalitatea de şanse a bărbaţilor comparativ cu femeile în obţinerea unui loc de muncă după o perioadă de şomaj.
Mai mulţi bărbaţi şomeri în 2009
“Bărbaţii în general sunt inflexibili şi ţin la imaginea lor în societate. Acestea sunt şi motivele pentru care ei îşi găsesc greu de lucru dacă ajung în situaţia-limită de a fi şomeri. Acceptă cu greu un serviciu mai puţin respectabil sau unul care e mai prost plătit decât cel anterior, dar care poate să le asigure un minimum de venit.
Prin comparaţie, femeile fac mai uşor slalom printre joburi. Am văzut cum, în ultimul an, spre exemplu, femei cu studii superioare au ajuns bone”, ne-a explicat psihologul Hanibal Dumitraşcu.
La locul de muncă, femeile sunt meticuloase
Alte diferenţe fundamentale între femei şi bărbaţi se manifestă şi în comportamentul acestora la locul de muncă. Psihologii atrag atenţia că femeile sunt mai meticuloase, mai atente şi mai muncitoare, în timp ce bărbaţii sunt corecţi, nu la fel de dedicaţi jobului, dar mai rezistenţi la stres. Aşa că rămâne la latitudinea fiecărui patron ce fel de angajat caută pentru locul de muncă scos la consurs, pentru a-l alege pe cel potrivit.
Se reduce şi indemnizaţia de creştere a copilului
Criza a lovit nu numai în joburile destinate bărbaţilor. De la 1 iunie, indemnizaţia pentru creşterea copiilor va fi mai mică, deci nici să stai acasă şi să ai grijă de micuţ nu mai este avantajos. Consilierul economic al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass (foto mic), a confirmat ieri informaţia privind reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de la 1 iunie.
În perioada imediat următoare va fi decis nivelul diminuării sau dacă va fi impusă o sumă fixă. “Indemnizaţia va scădea, dar nu s-a stabilit încă dacă va fi o sumă fixă sau care va fi procentul nou”, a explicat aceasta. Pe surse, a apărut însă informaţia că valoarea acestui ajutor social va fi de 600 de lei.
Măsura ar fi luată în considerare de autorităţi pentru că s-ar fi ajuns la concluzia că banii plătiţi în prezent pentru indemnizaţia de creştere a copilului ar reprezenta o sumă prea mare, în condiţiile în care în perioada următoare ar trebui făcute reduceri la cheltuielile bugetare. În acest moment, mamele au posibilitatea de a alege ca indemnizaţie lunară fie suma fixă de 600 de lei, fie 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei.
Bărbaţii europeni câştigă mai bine decât femeile
Diferenţa salarială între bărbaţi şi femei a fost evaluată, anul trecut, ca medie europeană la valoarea de 18% în favoarea bărbaţilor.
Acest fapt a fost condamnat de Comisia Europeană, care a anunţat că va lua măsuri de reducere a fenomenului de remunerare discrimatorie pe criterii de gen, în următorii cinci ani. Diferenţa de venituri rezultate din orele de muncă între femei şi bărbaţi, variază la nivel european, de la 30 % în Estonia, la 17% în Spania.
În România, ultimele statistici au arătat că femeile sunt mai prost plătite, în medie cu 7,3%, decât bărbaţii.
Ce spun şomerii
Stan Constantin, 44 de ani, şomer de un an:
“Am fost şofer la RATB şi mă apucă disperarea că în curând nu o să mai am nici o sursă de venit, iar de lucru nici nu se pune problema să găsesc repede. Noroc că munceşte soţia, altfel nici nu ştiam cum să ne descurcăm. Chiar şi aşa nu pot să accept orice serviciu. Vreau să fie bine plătit, măcar cu 1.500 de lei.”
Marilena Ionescu, 33 de ani, şomeră de 10 luni:
“Eu am studii medii şi îmi găsec foarte greu de muncă. Plus că am şi copii, iar acum, cât sunt în şomaj, am grijă de ei. S-au bucurat, dar şi să n-am ce le pune pe masă e grav. Aşa că mă duc mâncând pământul şi tot trebuie să-mi găsesc ceva. Muncitor necalificat, numai să iau un ban.”