FMI penalizează România pentru inexistenţa unui guvern învestit şi amână acordarea celei de-a treia tranşă a împrumutului, adică 1,5 miliarde de euro, până în ianuarie, anul viitor. Pentru plata salariilor bugetarilor şi pentru pensii însă, Traian Băsescu a găsit repede soluţia: îndatorarea statului la băncile de pe piaţa internă. Ceea ce ne va afecta în mod direct este plata unei dobânzi mai mari la restituirea banilor către băncile din ţară. Acest fapt, apreciază analiştii economici, s-ar putea resimţi în majorarea taxelor şi a impozitelor.
“Românii vor avea o dobândă cu 200 de milioane de euro mai mare. În consecinţă, se poate ca salariile bugetarilor să fie îngheţate şi în 2011 şi în 2012, nu numai în 2010”, a explicat Bogdan Hossu, liderul sindicatului Cartel Alfa. Alte efecte pe care amânarea împrumutului extern le poate avea asupra economiei româneşti sunt deprecierea leului în raport cu euro şi îndepărtarea investitorilor străini, care nu vor mai avea încredere să-şi lase banii la noi în ţară.
Sute de mii de oameni nu mai pot plăti ratele
Numărul românilor cu restanţe la bănci a urcat în 2009 cu 54%, ajungând, în septembrie, la 215.700 de persoane fizice şi juridice, faţă de 157.000 câte erau la finalul anului trecut. Astfel, numai în septembrie s-au înregistrat peste 7.500 de noi datorinici. Analiştii se aşteaptă ca numărul lor să crească.
Muncim cu 20 de minute mai puţin pe săptămână
Din cauza crizei economice, programul săptămânal de lucru al românilor a scăzut cu 20 de minute în al doilea trimestru din 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit Eurostat, şi în Uniunea Europeană timpul de lucru a scăzut cu peste 40 de minute.
Preşedintele, împotriva legii pensiilor
Traian Băsescu a declarat, ieri, că nu va promulga legea pensiilor, în condiţiile în care actul normativ va restabili un echilibru între diverse categorii de pensionari.