Descoperirea a fost facuta de o echipa de specialisti de la Clinica de Recuperare din Cluj-Napoca. De ceva timp, suferinzii de ateroscleroza si cardiopatie ischemica sunt tratati aici cu votca. „E o cercetare pe care am demarat-o in toamna anului 2001. Se stie ca statinele normalizeaza colesterolul, insa tratamentul e foarte scump si, de aceea, e accesibil pentru putini pacienti. Noi folosim Zocorul, insa este tot un medicament scump. Pornind de la constatarea din literatura de specialitate ca asocierea statinelor cu niste medicamente folosite in ulcer produce rezultate bune, ne-am gandit sa vedem daca, dand o doza mai mica de statine, insa cu o anumita asociere, nu obtinem acelasi efect pe colesterol”, a declarat seful sectiei de cardiologie de la Clinica de Recuperare, prof. univ. dr. Dumitru Zdrenghea. S-a trecut astfel la asocierea Zocorului cu o cantitate mica de alcool.
Dumitru Zdrenghea a declarat ca in cercetarea pe care o face foloseste votca tocmai pentru ca e pura, foarte ieftina si astfel tratametul pana la final nu va fi scump. In plus, clinica clujeana a primit o sponsorizare de 100 de litri de votca de la un producator local. Astfel, pacientii selectati, care sunt tratati ambulator, vin zilnic la clinica unde, pe langa medicamentatie, li se „administreaza” circa 30 de grame de votca. Desi pare greu de crezut, demararea studiului s-a lovit initial de reticienta unora din pacienti. Nu de putine ori oamenii au refuzat tratamentul, spunand ca au venit pentru a se trata si nu pentru a bea votca. Au fost insa multi care, pentru a se face bine, au acceptat „din prima” sa bea zilnic votca.
Pentru a intelege mai bine care e rezultatul, medicul a explicat ca, spre exemplu, tratamentul duce la incetinirea procesului de aterogeneza sau, dupa caz, la impiedicarea aparitiei acestuia. „E ca si in cazul unor conducte, pe care, in timp, se fac depuneri si astfel se ingusteaza. In cazul oamenilor, aceste „conducte” sunt vasele sangvine. Cel mai frecvent, acestea afecteaza inima, care este irigata din ce in ce mai putin. In urma tratamentului, „depunerile” sunt incetinite sau se impiedica aparitia lor”, spune medicul clujean. Pacientii alesi pentru acest studiu, deocamdata in numar de 60, au varste de 28-30 de ani, pana la 70 de ani, si sufera de boli care nu risca sa se agraveze cu consumul de alcool.
Folosirea alcoolului la tratarea bolilor nu e recomandata fara consultarea unor specialisti. Romanii care sufera de ateroscleroza si cardiopatie ischemica, sau si de alte boli ar fi bine sa isi continue tratamentele prescrise de medicii lor si sa nu se puna pe baut votca. „Ceea ce facem noi e o cercetare care inca nu poate fi transpusa in practica”, a conchis Dumitru Zdrenghea.