Astmul e o boala cronica a plamanilor, caracterizata prin dificultate in respiratie si inflamarea cailor respiratorii. Printre cauze se numara stresul, expunerea la frig, la aer poluat, la fum de tigara sau la alergeni. In timpul crizelor, persoana suferinda are senzatia ca se sufoca, iar chipul sau poate capata o culoare vinetie. Ce masuri pot fi luate pentru a ameliora simptomele astmului, o afectiune care poate chiar sa ameninte viata bolnavului?
– Reducerea nivelului de stres. Crizele tind sa fie mai frecvente in perioadele stresante. Adultii care sufera de astm trebuie sa se gandeasca la lucrurile cu adevarat importante si sa le asigure prioritate. Copiii suferinzi trebuie menajati – parintii sunt sfatuiti sa coboare stacheta performantelor cerute si sa nu-i preseze sa obtina numai rezultate foarte bune la scoala ori in activitatile extrascolare. Micutii trebuie sa aiba timp si pentru joaca.
– Renuntarea la tigari. Daca sunteti fumator si ati fost diagnosticat cu astm, trebuie sa renuntati la acest viciu imediat. Plamanii servesc nu doar pentru schimbul de oxigen, ci si pentru absorbtia de energie cosmica. Fumatul impiedica aceasta functie, infometand trupul energetic si blocand capacitatea plamanilor de a functiona.
– Plimbari in aer curat. In special aerul de la munte face minuni pentru plamani, de aceea este bine ca bolnavii de astm sa mearga cat de des pot in excursii ori drumetii. In schimb, aerul poluat de la oras trebuie evitat cu orice pret, pentru ca agraveaza afectiunea.
– Evitarea frigului. ?n sezonul rece este important sa va imbracati bine, caci plamanii sunt usor si rapid atinsi de frig. Temperaturile scazute agraveaza astmul.
– Mergeti la sauna! Aerul cald si umed le face bine astmaticilor. Saunele scurte sau expunerea la aburi – care provoaca transpiratia si duc la eliberarea cailor respiratorii – pot fi de mare ajutor. Transpiratia mai ajuta la eliminarea toxinelor, iar aburii, la fluidizarea mucusului care obstructioneaza caile respiratorii.
– Atentie ce si cat mancati! Simptomele astmului pot fi ameliorate prin respectarea unor reguli alimentare, cum ar fi, de exemplu, reducerea portiilor consumate la o masa. Daca mancati mai mult decat este nevoie, doar pentru ca poftiti la ceva, riscati sa faceti indigestie, iar acest lucru agraveaza astmul. Mai este importanta renuntarea la mancarurile grase, care cresc aciditatea si duc la declansarea crizelor de astm.
– Comprese calde. Plasate in zona abdominala, mai ales atunci cand ati mancat in exces sau cand aveti indigestie, acestea ajuta la mobilizarea intestinului, eliminarea toxinelor si ameliorarea simptomelor bolii despre care vorbim.
Folositi cu incredere leacurile ‘batranesti’. Infuziile de ghimbir duc la ameliorarea astmului. Hreanul si usturoiul, mancate crude, ajuta la eliberarea cailor respiratorii. La fel, mierea de albine. Ceaiul de menta, inhalat sau folosit pentru impachetari calde in zona pieptului, poate elibera, la randul sau, caile respiratorii.
– Homeopatia recomanda pentru astm tratamente individualizate. Insa unele remedii utile sunt Aconitum, Amonium carbonicum, Arsenicum, Ignatia, Kali bichromicum, Natrium muriaticum.
– Acupunctura este si ea indicata. Acest procedeu e folosit pentru reechilibrarea energiilor si deblocarea plamanilor in special.
Faceti exercitii de respiratie!
Unul din cele mai cunoscute exercitii recomandate suferinzilor de astm este urmatorul: dupa ce eliminati aerul din plamani, incercati sa va tineti respiratia cat mai mult timp inainte de a inspira din nou. E foarte util cand ‘se anunta’ o noua criza de astm.
De asemenea, fie la inceputul, fie in timpul crizei, incercati sa va controlati respiratia in mod calm si constient. Respiratia trebuie facuta pe nas (nu pe gura!), pentru ca astfel aerul este umezit si filtrat, iar riscul de uscare si iritare a cailor respiratorii este redus. ?mpreuna cu relaxarea, aceasta ajuta la impiedicarea tendintei de hiperventilatie (respiratie rapida) si de panica.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat astazi de dr. Nwabudike puteti obtine la cabinetul acestuia din Bucuresti, bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc. 2, ap. 45, telefon 031.105.72.66 sau 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa redactiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti. Raspunsurile se regasesc in aceasta pagina sau in cea de sanatate din suplimentul Libertatea de weekend
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!