Oficiali ruși au anunțat că în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în timp ce în estul țării alegerile erau în plină desfășurare, a fost lansat un atac cibvernetic asupra calculatoarelor Comisie Electorale.
Atacul de timp DDoS (n.r. bombardarea unui sistem informatic cu o cantitate uriașă de informații până la blocarea lui) s-a produs între orele 02.00 și 05.00, în ziua votării.
Atacul cibernetic a fost confirmat de șeful Biroului Electoral Ella Pamfilova.
Rușii anunțau încă de la începutul lunii martie că au informații cu privire la o încercare a mai multor state de a interveni în alegerile din 18 martie. Un reprezentant al Ministerului de Externe rus, Serghei Riabkov a declarat, că există dovezi cum că Statele Unite încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor prezidențiale. Potrivit acestuia, Statele Unite ale Americii încearcă să semene haos în Rusia, iar sancţiunile impuse de Washington urmăresc destabilizarea Rusiei.
Moscova a fost acuzată în ultima perioadă că a depus eforturi pentru destabilizarea a 19 țări europene, începând cu vecinii săi din zona Mării Baltice și Scandinavă până la democrații mai îndepărtate precum Marea Britanie, Franța, Italia și Statele Unite.
Rusii votează duminică, 18 martie, pentru a-și alege președintele pentru următorii șase ani. Vladimir Putin este considerat favorit, potrivit sondajelor el va obține peste 60% dintre sufragii. Contracandidații săi au șanse minime să îl învingă sau măcar să ducă alegerile în turul doi. Cei opt candidați înscriși pe liste sunt: Vladimir Putin (independent), Pavel Grudinin (Partidul Comunist al Federației Ruse), , Ksenia Sobchak (Inițiativa Civică), Vladimir Zhirinovksy (Partidul Liberal Democrat din Rusia) Serghei Baburin (Uniunea tuturor popoarelor), Maxim Suraykin (comuniștii din Rusia), Boris Titov (Partidul Creșterii) și Grigori Yavlinsky (Yabloko).
Citește și: Conspirațiile din jurul lui Putin. Criticii președintelui rus care și-au găsit sfârșitul în mod suspect