Aparitia instinctului matern la catea, sub forma hiperplaziei glandei mamare urmata de secretie lactata, cu o durata de 1 pana la 3 saptamani, poarta denumirea de gestatie falsa (lactatie falsa). Este cauzata de o modificare in echilibrul hormonilor sexuali in sensul scaderii nivelului de progesteron si al cresterii nivelului prolactinei, care apare spre sfarsitul ciclului de calduri, afectand un numar mare de femele nesterilizate.
Medicul veterinar poate confirma afectiunea
Daca o femela nu este gestanta, dar prezinta comportament matern deviat (ingrijeste diverse jucarioare), prezinta marire in volum a glandei mamare, secretie “lactata” de culoare variabila, depresie, eventual voma, inapetenta, atunci este bine sa fie consultata de un medic veterinar pentru a confirma sau infirma aceasta afectiune.
Diagnosticul se realizeaza in baza semnelor clinice eliminand posibilitatea unei gestatii reale sau a unui piometru prin efectuarea examinarilor ecografice si/sau radiologice.
Tratamentul vizeaza reducerea stimulilor (lins) la nivelul glandei mamare, prin folosirea unui colier protector, scaderea cantitatii de hrana pentru 3-4 zile.
In cadrul protocoalelor terapeutice se pot folosi produse pe baza de progesteron, testosteron, megestrol, bromocriptina, de curand fiind disponibile si substante de ultima generatie.
Pentru a evita aparitia numeroaselor afectiuni localizate la nivelul aparatului genital, recomandam ca femelele care nu sunt folosite pentru reproductie sa fie sterilizate.
Asteptam intrebarile dumneavoastra la adresa: urgente_veterinare9331@ yahoo.com.
Liviu Harbuz
DVM Ph. D