Vitamina D are un rol fiziologic foarte important, pentru ca favorizeaza absorbtia calciului si a fosforului si contribuie la formarea sistemului osos. Cei care prezinta deficit de vitamina D sunt predispusi la fracturi. In plus, in cazul lor vindecarea e mai lenta si exista riscul ca oasele rupte sa nu se sudeze la loc cum trebuie.
Principala sursa de vitamina D e sinteza la nivelul pielii sub actiunea razelor solare. Lipsa expunerii la soare, o slaba metabolizare a vitaminei D si o dieta inadecvata duc la deficienta. E o problema intalnita la aproape toate categoriile de varsta, dar studiile au demonstrat ca persoanele in etate sunt cele mai afectate.
Pornind de la acest lucru, cercetatorii de la Universitatea Vrije din Amsterdam si-au propus sa analizeze daca exista vreo legatura intre carenta de vitamina D si cazaturile la care sunt predispuse persoanele varstnice. Dr. Marieke B. Snijder, coordonatorul echipei de specialisti, spune ca, in urma cercetarilor efectuate, s-a ajuns la concluzia ca buna functionare a muschilor este influentata de aportul de vitamina D in organism.
Persoanele in varsta sunt mai afectate
Riscul de a cadea, la care sunt predispuse persoanele cu varste peste 65 de ani, se poate explica si prin afectarea masei musculare si a lipsei de putere in membrele inferioare, urmare a reducerii cu 50% a capacitatii organismului de a produce vitamina D.
Vreme de un an, medicii au urmarit evolutia unui esantion de 1.231 de persoane de peste 65 de ani. În general, varstnicii cu deficienta de vitamina D au fost, de la bun inceput, cu 78% mai predispusi la a cadea decat aceia care aveau suficienta vitamina D in organism.
Lipsa de vitamina D la gravide = bebelusi cu rahitism
Sub denumirea de Vitamina D sunt grupate mai multe substante solubile in grasimi, cu rol in prevenirea rahitismului, cele mai importante pentru nutritia umana fiind D2 si D3. Din acest motiv, femeile gravide sunt atentionate de medicul care le are in grija ca un aport crescut de vitamina D (asigurat prin alimentatie si suplimente) le fereste bebelusul de rahitism.
Atentie insa: suplimentele vor fi luate numai in dozele prescrise de doctor. Motivul: in exces, vitamina D duce la anorexie, tulburari digestive, cefalee, modificari de comportament si depunere de calciu in tendoane, muschi, plamani, artere.
Cele mai importante surse
Spre deosebire de calciu, sursele naturale de vitamina D sunt putine. Cele mai bune surse sunt:
– pestele slab (ficatul pestelui slab, uleiul din ficat de morun) si pestele gras (somon, ton, sardele, morun);
– stridiile, icrele;
– galbenusul de ou;
– ficatul (de porc si de vita) ;
– laptele integral si lactatele nedegresate (in special untul);
– margarina vitaminizata;
– drojdia de bere;
– boabele de cacao;
– ciupercile.
Concluziile acestui studiu recomanda persoanelor in varsta sa-si asigure necesarul zilnic de vitamina D din hrana, dar si prin administrarea de suplimente (multivitamine).