Carne produsa in laborator pentru consumul uman – iata visul vegetarianului si cosmarul ,,carnivorului,,. Un grup de cercetatori americani incearca sa ,,cultive,, carne in laborator. Procesul de cultivare are loc intr-o asa-numita ,,cutie Petri,, (recipient de forma cilindrica, utilizat in bacteriologie; in aceasta cutie este pus un mediu de cultura lichid, care se solidifica si pe care se dezvolta coloniile de germeni insamantati, n. red.), in vederea asigurarii alimentatiei astronautilor pe timpul misiunilor spatiale de lunga durata, cum ar fi, de exemplu, cele pe planeta Marte. Cu toate acestea, activitatea lor de cercetare ar putea avea, in cele din urma, aplicatii curente si pe Pamant, anunta ziarul australian ,,The Sydney Morning Herald,,. La Touro College, din New York, o echipa subventionata de NASA si condusa de Morris Benjaminson si-a inceput activitatea la acest proiect, prelevand tesut muscular de la un peste rosu si cultivandu-l timp de o saptamana pe un mediu de cultura celulara. Potrivit lui Benjaminson, volumul tesutului a sporit cu 14%. Producerea unor bucati mari de tesut muscular risca, insa, sa fie mai dificila, intrucat aceasta necesita un aport constant de substante nutritive. Atunci cand tesutul este irigat cu sange, vasele capilare nu trebuie sa se afle la o distanta mai mare de 200 de microni unele de altele, in caz contrar rezultand moartea tesutului respectiv. Pentru cercetatorii din cadrul Facultatii de Medicina din statul american Carolina de Sud, carnea viitorului va fi un produs industrial apropiat de carnati si de hamburgeri, cunoscutele ,,chiftele (fast-food),, americane. Intr-un proiect supus NASA, directorul de cercetare Vladimir Mironov explica modul in care spera sa cultive celule pe un gel proteic – un procedeu ce ar putea fi utilizat pentru fabricarea aripioarelor de pui ori a biftecului tartar. Celulele de inlocuire pe care cercetatorul intentioneaza sa lucreze initial sunt mioblastele, care inconjoara fibrele musculare si participa la refacerea muschilor. Visul lui este acela de a produce carnati proaspeti, gratie unui aparat de dimensiuni nu prea mari, si doar in decurs de o noapte.
Cercetatorii nu au renuntat la ideea de a fabrica in laborator muschiul file ,,perfect,,. Mironov s-a gandit sa foloseasca, in acest scop, un bioreactor prevazut cu o retea de tuburi comestibile minuscule, ce vor juca rolul capilarelor, distribuind substantele nutritive. Dar, pentru a obtine textura unei bucati de carne pentru friptura, este nevoie de un muschi si de un tesut conjunctiv cu o structura foarte complexa. Si, deci, de multa miscare. Herman Vanderburgh, din cadrul Brown University, a propus un tratament fizic pentru viitoarele fripturi… ,,sedentare,,. Din pacate pentru astronautii omnivori, NASA a respins propunerea lui Mironov, preferand, deocamdata, sa continue sa le impuna, navigatorilor in spatiu, un regim vegetarian.