sufrageriei, de exemplu. Astfel, poti transforma o casa cu un nivel intr-o casa cu etaj. Inventatorul acestui gen de constructie spune ca pretul "casei melc" este cu cel putin o treime mai mic decat al unei case clasice. "Casa melc" este cea mai noua idee a lui Ion Citireag, inventator al carui nume figureaza si in manualul de Limba si literatura romana de clasa a IX-a, la pagina 20, sub titlul "Inventii trasnite". Citireag s-a impus pe piata ca unul din putinii romani care au reusit sa scoata bani din inventiile lor iesite din comun. Pot fi enumerate aici acoperisul din cutii de coca-cola, foarte ieftin, aplicat in Bucuresti, un vehicul cu motor obisnuit care poate merge pe orice teren, inclusiv pe apa, un sistem de irigatii suspendat sau un robot care inglobeaza mai multe scule de mana. Toate aplicate - contra cost.
Ideea locuintei deplasabile are ca tinta tinerii care au un teren, dar nu au bani pentru a-si ridica o casa. Citireag le propune sa inceapa cu o asemenea casa pe pamant, formata dintr-o camera, o bucatarie, o baie si un hol. Pe acest nucleu de module se pot aplica ulterior, dupa ce prind un pic de "cheag" financiar, alte camere, dispuse la nivelul pamantului sau la etaj, dupa preferinta, ca intr-un joc de cuburi.
"Spus in mare, structura este realizata pe un schelet din lemn, iar peretii sunt tencuiti. Este cea mai ieftina si ecologica locuinta si ceea ce e important, este o casa care consuma putina energie. Astfel, intretinerea ei este mult mai ieftina. Izolarea termica si fonica este similara unui zid din BCA gros de 45 de centimetri. E ca o casa din pamant, vara e racoare si iarna e cald. Coeficientul de ambient este unul de nivel occidental, asta deoarece i-am calculat la milimetru imbinatiile, locurile unde celelalte tipuri de case pierd energie", spune Ion Citireag.
in ceea ce priveste preturile, din datele rezultate din construirea unui prototip de casa ecologica, o locuinta cu 85 de metri patrati construiti costa pana in 10.000 de dolari. Asta in masura in care pe piata cea mai ieftina locuinta la aceleasi dimensiuni are un pret peste 15.000 de dolari. Modul de realizare este asemanator cu cel al blocurilor ceausiste din placi prefabricate. Peretii sunt construiti la o fabrica de case, de unde sunt transportati pe terenul cumparatorului si montati.
De la incheierea contractului pana la predarea la cheie a locuintei dureaza trei luni.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.