Visul oricarui roman – acela de a-si construi o casa ieftina, ar putea deveni realitate. Un inventator a pus la punct un sistem care ar putea raspunde la multe dintre intrebarile pe care si le pun toti cei care isi fac planuri pentru a ridica locuinta de vis. Ion Citireag a conceput un sistem de placi formate din lemn, plasa de fibra de sticla si ciment, care ar putea fi o solutie mai ieftina si care ar reduce pretul unei vile de la 100.000 de euro la numai 40.000. Mai mult, viitoarea locuinta ar putea fi demontata cu mare usurinta, transportata si reasamblata intr-o alta locatie.
Romanii ar putea avea la indemana o posibila solutie pentru criza de locuinte, criza cu care se confrunta mai ales cei care isi doresc un camin al lor, dar nu au la indemana un buget destul de substantial pentru a ridica o casa.
Dupa mai bine de cinci ani de studii intense si incercari, un bucurestean spune ca a pus la punct o metoda cu care ar putea reduce costul unei case la mai putin de jumatate. Ion Citireag este de parere ca ideea sa poate fi pusa in practica fara nici un fel de probleme si ca se poate mula pe orice fel de proiect. In termeni financiari, el spune ca metoda sa poate scuti viitorul proprietar de o multime de cheltuieli, o casa care in mod normal se poate construi cu 100.000 de euro, folosindu-se metoda brevetata de el, aceasi casa poate fi ridicata, din temelie pana la acoperis, cu numai 40.000 de euro.
Ion Citireag a inventat o noua metoda de a ridica zidurile unei case, dintr-un model de placi care se pot adapta oricaror dimensiuni si forme. ”Toate aceste placi sunt realizate manual. Majoritatea sunt turnate intr-un atelier special, dupa formele si dimensiunile peretilor, asa cum sunt ei prevazuti in proiectul casei. Acest lucru asigura o rapiditate de executie fenomenala”, explica inventatorul.
„O casa poate fi gata intr-o luna”
Pentru a dovedi acest lucru, inventatorul a invitat reporterii Libertatii sa vada cu ochii lor cum stau lucrurile. Concret, prima comanda a lui Ion Citireag a venit de la un ilfovean din Magurele. Constructia casei a inceput in urma cu numai o saptamana, iar la ora actuala este deja ridicat primul nivel. ”Fara nici un fel de exagerare, cred ca in maximum o saptamana vom incepe sa lucram la acoperis, iar in alte doua, casa va fi gata. Estimam ca termen de executie maxim o luna de zile pentru o casa cu doua nivele”, mai explica inventatorul.
Secretul consta in faptul ca sunt excluse aproape in totalitate operatiunile legate de zidarie, asezarea si fixarea placilor facandu-se cu foarte multa usurinta. Odata ridicati, peretii pot fi tencuiti imediat. Inventatorul spune ca plasa din fibra de sticla folosita in structura placilor asigura viitorilor pereti o elasticitate sporita. ”Interiorul e captusit cu vata de sticla, folie anticondens si polistiren expandat, ceea ce poate asigura o izolatie termica aproape perfecta”, explica Ion Citireag.
O alta caracteristica inedita a caselor ce se pot construi cu ajutorul noii tehnologii pusa la punct de Ion Citireag ar fi aceea ca viitoarele imobile pot fi ”demontate”. ”Daca din diverse motive proprietarul doreste sa mute amplasamentul locuintei in alta parte, acest lucru se poate realiza cu mare usurinta. Nefiind turnate, aceste placi se pot demonta, se pot incarca intr-un camion si pot fi duse oriunde”, mai explica inventatorul.
O garsoniera noua costa aproximativ 40.000 de euro
Ultimul targ de case deschis la Bucuresti nu a adus vesti foarte bune celor care viseaza la un camin numai al lor. Din pacate, astfel de manifestari nu mai aduc nimic nou pe piata de profil. Vizitatorii se entuziasmeaza repede in momentul in care privesc machetele caselor la care viseaza, dar se linistesc la fel de repede atunci cand aud preturile. Din cauza preturilor mari care descurajeaza cumparatorii, dezvoltatorii imobiliari se lanseaza in tot felul de oferte speciale si vand in acelasi pachet terenul sau mobila. Din nefericire, rar o casa costa mai putin de 100.000 de euro. Ceva mai ieftine sunt ansamblurile rezidentiale.
Preturile variaza intre 40.000 de euro pentru o garsoniera si 200.000 de euro pentru un apartament. Ca sa-i convinga pe cumparatori, mai nou se organizeaza sedinte de consiliere. Piata constructiilor din Romania este considerata una dintre cele mai dezvoltate din Europa de Est. Cifra de afaceri a fost anul trecut de cinci miliarde de euro.