Vaccinul antigripal se produce prin culturi repetate de virus in oua. Virusul este omorat si prelucrat astfel incat sa-si pastreze doar capacitatea de a declansa raspunsul imun, astfel ca, prin injectare sub piele, organismul isi va putea produce anticorpi specifici, in decurs de 3-4 saptamani. In cazul in care persoana vaccinata va intra in contact cu virusul, ea nu va mai face boala, fiind imuna la infectia respectiva. Aparitia anticorpilor insa nu poate fi garantata prin vaccinare: fie organismul nu a avut timp sa produca suficienti anticorpi, fie raspunsul imun este slab in general, fie tulpina de virus din vaccin este mult diferita de virusul care provoaca gripa in sezonul respectiv. Mai exista si o alta situatie in care vaccinarea a fost inutila: atunci cand vaccinul nu a fost pastrat tot timpul la rece, caz in care el nu mai are nici o putere.
Faptul ca vaccinul in sine nu te imbolnaveste de gripa nu inseamna ca el nu ar putea avea si efecte secundare. Este posibil sa provoace reactii alergice generale (multi oameni sunt alergici la proteinele din ou) si roseata, insotita de durere la locul injectiei. Sau dureri musculare, febra si senzatie de oboseala.
Insa reactiile adverse mentionate nu afecteaza mai mult de 5 la suta din cei care se vaccineaza, iar amploarea simptomelor este mult prea redusa pentru a fi considerata drept o forma usoara de gripa propriu-zisa. Cu atat mai putin nu pot constitui un motiv serios pentru a nu te vaccina deloc.