Valentin a fost crescut mai mult de bunica maternă. Tatăl lui, conform spuselor mamei, murise înainte ca el să se nască. La vârsta de 4 ani, băieţelul a fost diagnosticat cu ADHD şi a primit un tratament medicamentos, prescris de un medic psihiatru.

Când avea 7 ani, iar mama lui, Erzsebet Füleki, a început o relaţie de concubinaj, starea de sănătate a copilului s-a înrăutățit. Potrivit referatului de evaluare dispus de instanță, Valentin refuza să meargă la școală, consuma băuturi cola în exces şi petrecea nopțile  cu jocuri pe laptop, iar mai târziu, a devenit violent, verbal și fizic, cu mama şi cu bunica lui. 

Judecătorii au considerat că micuțul s-a simțit abandonat și astfel s-a izolat în mijlocul familiei, ceea ce, pentru un copil, e un semn prin care își arăta de fapt suferința.

În primăvara anului trecut, Valentin a fost reevaluat psihiatric de medicul care îl avea în evidenţă, dar „fără prezența fizică, datorită pandemiei”, precizează instanţa. I-au fost prescrise medicamente, dar starea lui nu s-a îmbunătăţit.

Bunica lui le-a declarat judecătorilor că, din a doua jumătate a lunii iunie 2020, băiatul i-a cerut să-i servească masa la pat, „pentru a nu-și întrerupe jocul la laptop”. După ce au încercat, fără succes, să-l convingă să vină la masă, Erzsebet i-a spus băiatului că poate să mănânce în pat, „curăță mami după tine”. 

Doi medici au consultat copilul online

La sfârşitul lui iunie, copilul n-a mai vrut să se mai ridice din pat deloc, făcându-și nevoile acolo. Mama lui n-a intervenit nicicum şi i-a reproşat bunicii că e vina ei, pentru că l-a răsfățat. 

Pe 29 iunie 2020, Valentin a fost reevaluat, tot online, de medicul psihiatru care i-a prescris medicamente şi a recomandat internarea copilului. Dar Erzsebet Füleki a refuzat să-l ducă la spital, spunând că „n-are nimic” şi motivând apoi că nu vrea să-l lase singur acolo, în condițiile în care ea nu putea să se interneze cu el, din cauza pandemiei.

Valentin a rămas acasă, iar starea lui s-a înrăutăţit. Avea dureri abdominale, greață şi vărsături, iar pe 3 iulie 2020, Erzsebet a sunat-o pe doctoriţa de familie, care i-a spus că băiatul ar trebuie să facă analize şi nişte investigaţii medicale. Dar copilul n-a fost dus la spital nici atunci. Bunica spune că i-a cerut fiicei ei să-l interneze „pentru ca să nu moară”, însă ea refuzat, afirmând: „de la ce să moară?”.  

Ultimele zile de agonie

Singura care-l îngrijea şi-i făcea toaleta copilului era bunica. Băiatul refuza şi devenea violent, iar, într-o zi, bătrâna a încercat să-i dea pantalonii jos, ajutându-se de o foarfecă. Atunci a observat că el avea răni pe spate şi pe piciorul stâng. I-a cerut din nou fiicei ei să meargă cu copilul la spital, dar ea a refuzat, spunând că „nu-l poate duce așa de murdar. Când i-a cerut să-l spele”, a declarat bunica, „mi-a spus că nu se apropie de copil, că nu o stea să-i dea el în cap”.

Pe 22 iulie 2020, bunica a sunat medicul psihiatru şi i-a spus că băiatul transpiră, că refuză să mănânce şi să bea apă, că e agresiv şi că nu-l poate ridica din pat, pentru a-l curăţa. Doctoriţa i-a spus bunicii să cheme salvarea, şi apoi a sunat-o pe Erzsebet Füleki, dar mama nu i-a răspuns. A încercat să dea de ea şi a doua zi, apoi a contactat-o pe bunică şi i-a cerut să interneze imediat copilul.

Sunată de psihiatră, şi doctoriţa de familie i-a spus bunicii că Valentin trebuie să ajungă urgent la spital. Erzsebet Füleki a auzit discuţia telefonică, dar a ales să ignore în continuare indicațiile medicului de familie, scriu judecătorii, în decizia de condamnare. 

În dimineaţa de 24 iunie 2020, bunica a observat că Valentin ţinea ochii întredeschişi și respira „ciudat”. I-a zis fiicei ei, dar aceasta a considerat că băiatul „respiră normal”. Şi n-a sunat la 112, după salvare, decât atunci când a văzut că el începe să se sufoce.  

Mama: „Camera fiului meu era doar de trecere” 

Membrii echipajului de pe ambulanţă au declarat la proces că, atunci când au ajuns acolo, „hainele copilului erau murdare cu materii fecale mirosind înfiorător. Copilul era total acoperit de muște, iar corpul – plin de larve. La câte muște erau, enorm de multe, copilul era în situația aceea de câteva zile bune”.

Asistenta de pe salvare spune că, în discrepanță cu starea copilului şi cu mizeria din locuință, mama „era îmbrăcată elegant, aranjată. Dacă o vedeai pe stradă, nu puteai să-ți dai seama că locuiește în acel apartament. Şi era liniștită, în contrast cu alți părinți ai căror copii sunt bolnavi…”.

Copilul a ajuns la spitalul din Dej în comă. Era în stare septică; pe 60% din suprafața corpului avea răni suprainfectate, iar pe piciorul stâng – o plagă ce putea fi produsă prin acțiunea unui corp tăietor. A murit, din cauza mizeriei în care zăcuse timp de o lună.

Întrebată de judecători de ce nu şi-a îngrijit copilul şi de ce nu l-a spălat, Erzsebet Füleki a mărturisit: „pentru că îmi era foarte greață”. Consilierul de probațiune a vrut să ştie dacă pe ea, o femeie preocupată de aspectul ei exterior, nu a deranjat-o măcar mirosul de acolo, iar mama i-a răspuns: „Ştiți, camera fiului meu era doar de trecere”.

Instanţa: „Nu este singura vinovată”

Erzsebet Füleki a spus că nu se consideră vinovată pentru starea în care a ajuns copilul şi nici pentru moartea lui. Ea a dat vina pe medicul psihiatru, „care a prescris un medicament inutil și ineficace”, pe mama ei, pentru că a răsfățat copilul, dar şi pe medicii de la spital, pentru că nu ar fi îngrijit corespunzător copilul care a ajuns la ei în comă.

Poate că Valentin avea o şansă să fie salvat, dacă bunica chema singură salvarea, ori dacă cei doi medici care au constatat starea lui de sănătate anunţau Protecţia Copilului sau poliţia. Şi judecătorii recunosc că Erzsebet „nu este singura vinovată de cele întâmplate, dar este cea care avea cea mai acută și pregnantă responsabilitate în privința fiului ei, fiind mama acestuia”. 

„Chiar în condițiile în care am accepta că nu toate mamele sunt la fel, nu se poate ignora că inculpata l-a văzut pe fiul său murind puțin câte puțin, în fiecare zi, și a stat în pasivitate, lăsând hazardul să rezolve situația”, au scris judecătorii în decizia prin care Erzsebet Füleki a fost condamnată.

Concubinul mamei a fost trimis şi el în judecată, într-un dosar separat, pentru complicitate la omor calificat și complicitate la rele tratamente aplicate minorului.

Procurorii au cerut pentru Erzsebet Füleki pedeapsa închisorii pe viață. La 21 septembrie anul acesta, Curtea de Apel Cluj a decis ca ea să execute 23 de ani și 2 luni de închisoare. Decizia este definitivă.

Citeşte şi:

Accesul în restaurante, teatre și la nunți, doar pentru vaccinați sau cei trecuți prin boală. Nu se mai intră cu test

Masca redevine obligatorie în toate spațiile închise sau deschise, în localitățile cu incidența peste 6

Când se impune carantina de noapte și cine are voie să iasă din casă indiferent de oră

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
ȘOC! Câți bani lua Benone Sinulescu de la Stat, de fapt. Soția regretatului artist a rupt tăcerea
Playtech.ro
ȘOC! Câți bani lua Benone Sinulescu de la Stat, de fapt. Soția regretatului artist a rupt tăcerea
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Observatornews.ro
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
Știrileprotv.ro
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie