„România este importantă. Se află foarte aproape de Crimeea”
Într-o teleconferință organizată de la cartierul general NATO din Bruxelles, Kay Bailey Hutchison, ambasadorul Statelor Unite la NATO, a răspuns unei întrebări adresate de jurnaliștii Libertatea despre abordarea pe care o va avea Alianţa Nord-Atlantică în zona de est, regiune unde se află şi România. Subiectul se va afla pe agenda întâlnirii miniștrilor Apărării de mâine. Ambasadorul Hutchison nu a făcut precizări concrete despre ce urmează să se decidă zilele următoare, dar a spus că:
„România este importantă. Se află foarte aproape de Crimeea, de cealaltă parte a mării. Asta face din România un actor important în tot ansamblul de securitate, alături de Polonia şi Bulgaria. România se menține pe o poziție de forță în cadrul Alianței. Sisteme noastre defensive sunt acolo. România este un membru foarte important al NATO şi unul care este foarte aproape de Ucraina, aşa după cum știți deja”.
Discuţii despre un spaţiu „Schenghen militar”
O altă temă fierbinte se referă la problemele pe care le întâmpină trupele NATO atunci când se deplasează prin Europa. Mai mulți generali s-au plâns de birocrația de la granițe, inclusiv de la frontierele României. Potrivit legilor în vigoare, toți militarii străini şi echipamentele lor trebuie să treacă prin vamă atunci când participă la exercițiu. Aceste proceduri ar putea să ducă la scăderea vitezei de reacția forțelor NATO dacă vor fi trimise să intervină în situația unui conflict real.
„Mobilitatea prin Europa este una dintre prioritățile noastre. Este vorba despre posibilitatea ca trupele noastre să ajungă acolo unde aliații noștri au nevoie de întăriri. Este una dintre temele întâlnirii miniștrilor Apărării. O să discutăm şi în cadrul parteneriatului cu Uniunea Europeană pentru a crește cooperarea, nu doar cu numite țări, individual. Cu UE se poate discuta despre nevoile care țin de procedurile vamale sau de cele ale unei infrastructuri insuficiente. Este vorba despre toate aceste probleme care țin de mobilitate, despre cum putem sparge bariera birocratică. Aici nu ne referim doar la drumuri, ci şi la trenuri, cale ferată şi transport aerian. Noi știm că aceasta este o problemă cheie pentru capacitatea noastră de a ne mișca într-un timp rezonabil într-o situație de urgentă. România este una dintre zonele cheie unde vrem să ne asigurăm că avem capabilități puternice”, a mai spus Kay Bailey Hutchison, ambasadorul Statelor Unite la NATO.
România şi-a exprimat punctul de vedere pe acest subiect chiar prin vocea ministrului Apărării Mihai Fifor.
„Noi vorbim de asemenea despre birocraţie. Suntem conştienţi despre birocraţia de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, şi fac asta şi în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spaţiu Schengen militar fără a vorbi despre spaţiul Schengen propriu-zis. Bineînţeles, convoaiele militare staționează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spaţiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spaţiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen şi să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spaţiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianţei al SUA”.
Întâlnirile de la Cartierul General NATO vor începe pe opt noiembrie şi se vor încheia pe nouă noiembrie cu o conferinţă de presă a Secretarului General NATO.
CITEŞTE ŞI:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro