În cartierul amorțit, o melodie răscolește liniștea. O voce care ar opri pe oricine în loc se tot apropie. De la ferestre încep să apară primele persoane. „Doamne, cu mânuța ta, șterge-i Doamne lacrima, Domnul Iisus să-ți stea-n cale, în familia lu matale”, vestește sosirea ei Cerasela.
De la etajul șapte, o femeie aruncă o pungă cu un măr și niște bani. „Hai că intru eu pe partea aia, sănătate, sănătate”, zice Cerasela după ce își dă seama că nuiaua din mână nu ajunge să tragă pachetul peste geam.
Cerșetoarea cântăreață a învățat melodiile de la bunica ei
Este duminică și a venit direct de la biserică să umble prin cartier. Cerasela Florina a venit din Leordeni, Argeș, ca să cerșească. Este o femeie tânără și cu o față senină. Are doi copii acasă și repede își dezvăluie, pe piciorul stâng o cicatrice mare: „Am avut un accident. Bărbatul meu e bolnav de plămâni și nu mai poate nici el să muncească, nu-i mai dau voie. Am doi copii acasă”, spune femeia care ar putea avea șanse la „Românii au talent”. Și, ca să își umple și traista, zice, ca la magazin: „Dă-mi și mie niște șampon și dero să îi spăl și eu pe copii”.
Printre două cuvinte, Cerasela își continuă nestingherită cântecul, așa cum e obișnuită. „Doamne cu mânuța ta, să vindeci familia, cum m-ai vindecat pe mine, Dumnezeu să vă dea bine! Doamne să le ștergi lacrima, Doamne cu mânuța ta, sorăăă!”
„Am învățat să cânt de la mămăița care a murit. Pleca în sat, își punea un coviltir și pleca prin sat”, spune scurt femeia de 30 de ani. „Vin și cu colindul, o să umblu pe aici și o să mă auzi”, mai zice fata care își dă seama de puterea vocii ei.
Nu toți au reacții bune la adresa femeii. O doamnă trece pe lângă ea, când se lăsa filmată, și spune: „Ceva mai frumos nu puteai să filmezi?!” Cerasela o aude, dar o ignoră. Ne despărțim abia după ce se asigură că o primesc cu colindul și că o pun pe Youtube. „Să scrii acolo așa, Cerasela din Leordeni cântă. Da? Ca să mă găsesc acolo. Și poate m-o vedea cineva să mă ajute și pe mine”, mai spune cerșetoarea cântăreață.
Se mai uită încă o dată în pungile primite și o ia din loc. „Să-ți dea Iisus mulțumire, că m-ai ajutat pe mine. Darul de la dumneavoastră, Dumnezeu să ți-l înmulțească. M-ai văzut, m-ai ajutat, Domnul fie lăudat, măi…”
Cerasela are o voce frumoasă și puternică, potrivită pentru cântecele de jale. „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană” este o replică celebră din filmul „Filantropica” și este valabil și aici. Cerasela își cântă însă povestea.
Foarte mulți români au plecat în afară și cerșesc cântând. Sunt lăutari din tată în fiu. Cerasela nu intră însă în această categorie. Ea cântă melodii religioase, pe care le-a învățat de la bunica și pe care le duce mai departe.
Citește și:
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci și ce se întâmplă dacă încalci tradiția
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!