Un locuitor al orașului, Huang, în vârstă de 42 de ani, își amintește perfect momentul în care orașul a intrat din nou în carantină. Se afla într-un supermarket, încercând să mai găsească alimente printre rafturile deja goale. Cineva a strigat: „Aici e o persoană care a fost contact direct. Supermarketul o să fie carantinat”.
Huang a aruncat toate alimentele pe care le avea, și-a luat fiica și a început să caute ieșirea. „În acel moment, nu mă gândeam decât să fug. Nu știam ce se va întâmpla cu cei care nu vor ieși la timp”, spune el.
De atunci, locuitorii orașului au început să-și exprime tot mai des și în mod public disperarea din cauza măsurilor de carantinare. Oamenii sunt nevoiți să-și limiteze deplasările, iar autoritățile permit doar unei persoane din gospodărie să iasă timp de două ore pentru cumpărături esențiale, însă doar cu test negativ.
„O rudă mai în vârstă a devenit foarte deprimată pentru că a fost închisă în casă”, a spus o altă locuitoare din Chengdu. „Gândește-te la câți mai au aceeași problemă. Dacă vor ajunge să facă prostii când depresia îi va învinge?”. Relatări despre sinucideri care au loc în timpul carantinei sunt ocazional difuzate online.
Chengdu este cea mai mare metropolă chineză care a fost afectată de restricții de Covid după Shanghai la începutul anului. Carantina a fost inițial menită să dureze doar șapte zile, iar prelungirea pe termen nedeterminat a stârnit un sentiment tot mai mare de anxietate și disperare în rândul multor cetățeni.
Pe lângă o carantină aparent nesfârșită, locuitorii au fost loviți și de alte probleme: pene de curent, valuri de căldură, iar recent chiar și un cutremur. Un seism în regiunea vecină a provocat moartea a 65 de oameni.
Orașe rămase fără alimente
În total, zeci de milioane de persoane din 30 de regiuni ale Chinei se află în carantină, în ciuda faptului că nemulțumirea crește în rândul populației, precizează și BBC. Iar în multe zone, alimentele au devenit dificil de procurat.
„Au trecut 15 zile, am rămas fără făină, orez, ouă. De câteva zile nu mai avem lapte pentru copii”, s-a plâns o locuitoare din Xinjiang.
Unele probleme au fost recunoscute și de unii oficiali din China. Joi, autoritățile din Huaguoyuan și-au cerut scuze, spunând că penuria de alimente din oraș a fost cauzată de lipsa livratorilor din cauza restricțiilor de Covid.
Localnicii intervievați de The Guardian au spus că au rămas blocați timp de opt zile de când carantina a fost implementată fără vreun avertisment și că și-au făcut griji că vor rămâne fără hrană.
„Este vina guvernului. Pot să înțeleg că închid un oraș pentru puțin timp, dar nimeni nu ne-a avertizat. Au oprit chiar și lifturile și nimeni nu ne spune cât va dura asta!”, a susținut unul dintre localnici.
În orașul Yining, în mediul online a devenit viral un document care a fost rapid distribuit de numeroși utilizatori ai rețelelor sociale. Pe el erau trecute 300 de solicitări urgente de alimente sau medicamente.
„Am rămas fără bani să cumpăr provizii. Soția mea este însărcinată și avem doi copii. Rămânem fără benzină. Soția mea are nevoie de un control medical”, a spus un rezident.
Măsurile dure de carantină vin înaintea Congresului Partidului Comunist de la mijlocul lunii octombrie, un eveniment o dată la cinci ani și în care Xi Jinping este așteptat să fie confirmat pentru al treilea mandat în fruntea țării.
În așteptarea evenimentului, oficialii sunt supuși unei presiuni imense pentru a se asigura că evenimentul se desfășoară fără probleme și chiar și cazuri izolate de Covid sunt văzute ca o amenințare.