Colecistita este o afectiune grava, caracterizata de o inflamatie a vezicii biliare, uneori asociata cu colelitiaza si obstructia ductului biliar si/sau a sistemului canalicular intrahepatic. Cazurile severe pot sfarsi prin ruperea vezicii biliare si instalarea peritonitei biliare, urmata de peritonita septica.
Afecteaza atat cainii, cat si pisicile
Afecteaza atat cainii, cat si pisicile, indiferent de varsta, sex sau rasa. Printre cauzele colecistitei se numara obstructii ale fluxului biliar, modificari circulatorii locale, substante iritative la nivel de lichid biliar, afectiuni infectioase diverse la nivel gastrointestinal, diabet si malformatii ale vezicii biliare.
Colecistita se manifesta prin apatie brusca, depresie, voma si durere abdominala severa. Icterul si febra pot fi observate adeseori.
Diagnosticul se realizeaza pe baza semnelor clinice, la care se adauga tehnici complementare, precum ecografia, prin care se observa inflamatia la nivel cistic si examinarea radiologica. Tratamentul vizeaza reechilibrarea volemica, administrarea de antibiotice, antispastice si analgezice si, dupa caz, interventia chirurgicala de extirpare a vezicii biliare. Pericolul major in cazul colecistitelor acute e reprezentat de afectarea pancreasului, aspect ce poate pune in pericol viata animalului. Este recomandata examinarea ecografica periodica a animalelor cu antecedente de voma biloasa sau alte afectiuni hepatice si respectarea recomandarilor dietetice facute de medicul veterinar.
Liviu Harbuz
DVM Ph. D