În urma unor dezbateri care au durat peste cinci ore, a rămas formula ”statul ”are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă. Raportul a fost votat cu 10 voturi pentru, 5 împotrivă şi 8 abţineri.
În plus, s-a mai decis că după ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acţiune în regres prin MFP, împotriva judecătorului sau procurorului care cu rea credinţă sau neglijenţă a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.
Propunerea de modificare a PSD și ALDE a fost puternic contestată de reprezentantii UNJR și CSM prezenți în sală. „Este o ingerință directă asupra independenței judecătorului. Ne opunem cu desăvârșire acestei forme” a adaugat reprezentantul UNJR, în cadrul comisiei.
Punctul de vedere al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România a fost susținut și de reprezentanta CSM. „Asta înseamnă ca se vor genera niște procese inutile numai pentru că vrem să transformăm actiunea în regres, în actiune obligatorie,” a spus judecătoarea Andreea Uzlau, membru al CSM.
S-a mai respins și un amendament care prevedea că există rea-credinţă atunci când judecătorul sau procurorul încalcă cu ştiinţă normele de drept material ori procesual, urmărind sau acceptând vătămarea sau favorizarea, după caz, a intereselor unor persoane fizice sau juridice.”
De altfel, PSD și ALDE nu au mai susținut mare parte din modificările propuse inițial la proiectul privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Opoziția acuză ”strategia pesedistă”: Își resping parte din propriile amendamente în comisie, și le adoptă apoi în plen, fără dezbatere
Deputatul Cristian Seidler a scris pe Facebook că modul în care s-a comportat PSD în comisia este doar o strategie.
”Strategie pesedista: își resping parte din propriile amendamente in Comisia Iordache pentru a evita dezbaterile și mai apoi le vor adopta în plen unde nu se dezbate pe amendamente doar se votează. Curat murdar!”, a spus deputatul USR.
Votul final urmează să fie dat săptămâna viitoare, în plenul Camerei Deputaților și apoi proiectul merge la Senat, pentru vot final, în calitate de for decizional.
Citește și: VIDEO/Idee inedită de afacere. Cei mai buni angajați vor avea, în sfârșit, statuie