UPDATE ora 14.50 Comisia modificat articolul 62 al Legii 303/2004, astfel că, dacă până acum judecătorii și procurorii trimiși în judecată erau suspendati automat de CSM, modificarea face ca suspendarea sa fie posibila, în functie de decizia CSM.
UPDATE ora 12.40 Judecătorii pot fi numiţi, la cererea motivată, în funcţia de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcţia de judecător la judecătorii, prin decret al Preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, a decis luni Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei.
Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile prevăzute, conform unui amendament propus de Steluța Cătăniciu de la ALDE. În legea actuală, când şeful statului putea refuza motivat numirea.
Un alt amendament prevede că detaşarea şi delegarea nu se pot face la instanţe sau parchete de nivel superior celor la care judecătorul sau procurorul are dreptul să funcţioneze potrivit legii.
UPDATE ora 11.00 Parlamentarii din Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei au aprobat, la reluarea dezbaterilor, modificarea unui articol din regulament conform căruia vor avea drept de vot şi supleanţii celor care participă la lucrări.
Astfel, vor avea drept de vot senatorii şi deputaţii membri precum şi supleanţii acestora în cazul lipsei titularilor, ceea ce înseamnă că numărul de voturi se menţine pentru fiecare grup.Supleanţii au drept de vot la lucrările comisiei numai când lipsesc titularii. După ce au discutat acest aspect, parlamentarii au luat o pauză.
Modificările la legile justiției au fost contestate, duminică, și în stradă.
45.000 de oameni au ieșit în stradă, duminică seară, în București și marile orașe din țară. 42 grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au chemat românii în stradă.
Și Ministerul Public a criticat modificările adoptate de Comisia parlamentară şi a atras atenţia că, prin adoptarea unor modificări ale unor articole în Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei, „se conturează premisele eliminării independenţei procurorului”.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Bruxelles, despre decizia comisiei speciale prin care şeful statului nu mai poate refuza numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că ”lucrurile trebuie clarificate şi că se va implica în mod constituţional, corect”.
Membrii comisiei au decis că președintele României nu poate refuza nici numirile la șefia ÎCCJ, după ce în urmă cu o zi stabiliseră că șeful statului nu poate refuza numirile procurorilor și a judecătorilor simpli. Modificarea cu privire la refuzul preşedintelui a fost propusă de CSM şi susţinută de PSD şi ALDE.
Citește și: Din istoria Bucureştiului. Povestea unuia dintre cele mai frumoase lacuri din Capitală