7 iunie 2015, comuna Griviţa (Galaţi). Era, ca şi acum, o căldură înăbuşitoare, iar din spatele curţii fermei venea un miros greu. Proprietarul a mers să verifice despre ce e vorba şi atunci a observat câinii jucându-se cu ceva care semăna cu o minge.

Când s-a apropiat ca să vadă despre ce e vorba, bărbatul a încremenit: era un craniu uman. A anunțat imediat Poliția, fără ca măcar să-i treacă prin gând că fiul lui îl omorâse pe acel om.

L-a bătut și l-a lăsat să zacă

Victima, Petrache Cobzaru, avea 57 de ani și era angajat cioban la acea fermă. Acolo şi locuia, în nişte condiţii mizere, într-o cameră îngustă şi fără podele, unde dormea pe un burete așezat peste patul de fier.

În România, s-a ajuns ca un condamnat pentru crimă să iasă din închisoare după 5 ani! Victima lui a agonizat 3 zile
Camera victimei | Foto: adevarul.ro

Ultimele zile din viaţa bărbatului au fost reconstituite din povestirile unui adolescent care a ajutat la ascunderea cadavrului. 

În martie 2015, proprietarul fermei de animale a plecat, pentru câteva zile, în Italia și l-a lăsat înlocuitor pe fiul său, Mihai Ignat, 21 de ani.

INVESTIGAȚIE din Zürich. Mii de românce cad victime rețelelor ce alimentează comerțul cu sex, o afacere de peste 3 miliarde de euro. Activist: „În Elveția, animalele sunt tratate mai bine decât aceste femei”
Recomandări
INVESTIGAȚIE din Zürich. Mii de românce cad victime rețelelor ce alimentează comerțul cu sex, o afacere de peste 3 miliarde de euro. Activist: „În Elveția, animalele sunt tratate mai bine decât aceste femei”

Alături de Petrache, la aceeaşi fermă muncea cu ziua şi un băiat din sat, Cătălin C., 16 ani. El a declarat în anchetă, conform jurnaliştilor de la presagalati.ro, că, într-o zi, şeful cel tânăr s-a enervat pe Petrache şi l-a lovit.

Mihăiță i-a zis ca la 5.30 să dea făină la animale și el nu a dat. Petrică îi zice atunci: “Ah, ce boală am pe tine!”, și Mihăiță s-a enervat foarte tare și i-a dat un picior în burtă, unul în zona inghinală și două palme peste față, de l-a umplut de sânge, și i-a spus: “Dă-i drumul în cameră, că ne ducem noi să aducem făina”.

Declaraţia din dosar a adolescentului:

În urma loviturilor primite, Petrache a căzut la pat. Şi a zăcut în camera lui trei zile, fără ca să-l îngrijească cineva sau să-i aducă de mâncare.

Cătălin C. spune că a mers o dată la el, ca să vadă cum se simte, iar bărbatul i-a cerut o cană cu apă. Era slăbit şi îi apăruse o umflătură la burtă. Ziua următoare, Petrache a primit şi ceva de mâncare, dar nu mai reuşea să înghită nimic. Iar după-amiază, s-a stins.

Cadavrul, ascuns într-o groapă săpată în curte

Mihai Ignat n-a mers să anunţe autorităţilor decesul, ci s-a grăbit să ascundă consecinţele faptelor sale.

Petrache Cobzaru, un om amărât, care a dus-o greu toată viaţa, se însingurase şi se îndepărtase de cele două surori ale lui, aşa că nimeni – credea tânărul fermier – nu avea să-i simtă lipsa.

Cu ajutorul lui Cătălin, adolescentului care-i slujea, Ignat a săpat o groapă în apropierea fermei, a pus acolo trupul bărbatului şi l-a acoperit cu pământ.

În România, s-a ajuns ca un condamnat pentru crimă să iasă din închisoare după 5 ani! Victima lui a agonizat 3 zile
Groapa în care a fost ascuns cadavrul | Foto: vremeanoua.ro

Însă mormântul improvizat avea numai o jumătate de metru adâncime, iar câinii l-au descoperit, după o vreme.

A recunoscut că l-a lovit pe bărbat, “dar nu foarte grav”

Tânărul Ignat îi spusese tatălui său că Petrache a plecat de la ei şi s-a dus să muncească în altă parte, nu se ştie pe unde. Așa că atunci când a văzut câinii umblând cu o tigvă prin curte, n-a făcut nicio legătură cu fostul lui angajat.

Începe declinul marilor orașe? Avertismentul unui reputat cercetător: „Așa cum a prezis H.G. Wells, aici vor locui elitele, servitorii lor și cei fără copii”
Recomandări
Începe declinul marilor orașe? Avertismentul unui reputat cercetător: „Așa cum a prezis H.G. Wells, aici vor locui elitele, servitorii lor și cei fără copii”

Bărbatul s-a dus glonţ la poliţie. Iar anchetatorii au pus lucrurile cap la cap.

Urme din hainele cu care fusese îmbrăcată victima au fost găsite împrăștiate prin curtea fermei, iar în groapă mai erau câteva oase. În baza lor s-a stabilit ADN-ul celui decedat, care a fost comparat apoi cu profilul genetic al surorilor lui Cobzaru, şi aşa s-a stabilit că bărbatul ucis este fratele lor.

Adolescentul care a ajutat la ascunderea cadavrului le-a mărturisit anchetatorilor tot ce s-a întâmplat, iar la 16 iunie 2015, Mihai Ignat a fost acuzat de omor şi arestat preventiv. El a recunoscut că l-a agresat fizic pe Petrache Cobzaru, “dar nu foarte grav”, şi a susţinut că l-ar fi întrebat dacă vrea să meargă la doctor, însă acesta ar fi refuzat.

“Se știe că există oameni care au fost loviți cu parul în cap și cu toporul și dintre ei mulți scapă cu viață și se reține tentativa la omor. În această cauză nu există vreo expertiză care să ateste că există legătură între decesul victimei și loviturile cu palma și cu piciorul în abdomen, date cu câteva zile înainte de inculpat”, susţinea avocatul lui Ignat, în sala de judecată.

Pedeapsa minimă pentru omor

Procurorii s-au bazat pe multitudinea de probe indirecte care-l incriminau pe Ignat, răsturnându-i apărarea, ca într-un joc de domino. Căci Ignat recunoscuse că l-a lovit pe Petrache, iar după ce el a murit, i-a ascuns cadavrul, spunând tuturor că acesta plecase din fermă, de bunăvoie şi pe picioarele lui.

În cursul lunii martie 2015, pe fondul unui conflict spontan, inculpatul Ignat Mihai i-a aplicat victimei Cobzaru Petrache multiple lovituri cu corpuri dure (genunchi) în zona abdominală, producându-i leziuni care au dus în cele din urmă la decesul acesteia.

Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi:

Ignat a fost trimis în judecată, iar în decembrie 2016, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare. Este pedeapsa minimă prevăzută de Codul Penal pentru omor.

A stat în puşcărie 5 ani, dar pe hârtie a executat 7

La începutul lunii trecute, după numai 5 ani de închisoare, Ignat a făcut cerere să fie liberat condiţionat. Iar Judecătoria Brăila a fost de acord, deşi procurorul de şedinţă s-a opus.

Nu se poate forma convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate, raportat la perioada scurtă în care persoana condamnată a fost supravegheată, precum și la gravitatea faptei.

Reprezentantul Ministerului Public:

Pentru instanţă, a contat opinia pozitivă a Comisiei de individualizare a pedepselor din Penitenciarului Brăila, dar, mai ales, rezultatul unor calcule matematice.

Ca să poată fi liberat condiţionat, Ignat trebuia să execute cel puțin două treimi din durata pedepsei, adică 2.435 de zile de închisoare. Însă nici pe acelea efectiv, căci la 3 zile de muncă neremunerată prestată de cel condamnat, se consideră 4 zile executate din pedeapsă.

În plus, cei aflaţi în închisori înainte de abrogarea legii recursului compensatoriu au rămas cu bonusul prin care le-au fost micşorate pedepsele – câte 6 zile scăzute “la fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare”.

Pe Mihai Ignat, legea recursului compensatoriu l-a scutit de 342 de zile de închisoare. În plus, el mai bifase, prin muncă, alte 349 de zile, care s-au adăugat la cele 1.842 de zile de puşcărie executate efectiv. Rezultatul operaţiei de adunare l-a calificat pentru liberarea condiţionată. 

Judecătoria Brăila: “Pedeapsa executată e suficientă”

În motivarea deciziei sale, judecătoarea Daniela Teodorescu spune că apreciază că “perioada din pedeapsa executată de către condamnat este suficientă pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind îndeplinit”.

Judecătoarea a ţinut cont şi de caracterizarea întocmită de Penitenciarul Brăila, din care rezultă că Mihai Ignat “a participat la activități educaționale, sportive, a finalizat cu credite programul «Adaptare pentru viața instituționalizată», a fost înscris la Programul de educație pentru sănătate – Modulul I la Penitenciarul Galaţi, dar nu l-a finalizat, deoarece a fost transferat, și a fost înscris la programul Universul cunoașterii – Modulul nr. I: Educație ecologică, dar nu l-a finalizat din alte motive”.

Având ultimul cuvânt, Ignat a declarat că îi pare rău și că regretă fapta. A fost liberat condiționat la 13 iulie 2020. Procurorii nu au atacat decizia. 

Pledoaria din procesul pentru crimă: mortul “încasează ajutorul social”

“Nu există victima, nu este nici corpul victimei, nu există un certificat de deces, nici măcar un certificat constatator al decesului. Dacă s-ar efectua verificări, probabil că, la comună, rudele acestei victime ridică pensia sau ajutorul social”, pleda apărătorul lui Ignat în 2016, în timpul procesului pentru crimă.

Victima figurează că a decedat doar în acest dosar penal și, dacă s-ar face verificări, s-ar putea constata că probabil această victimă chiar încasează ajutorul social.

Avocatul lui Ignat, în procesul din 2016:

Dar Petrache Cobzaru, bărbatul ucis de Ignat în martie 2015, n-avea cum să mai “încaseze” ceva. Expertiza genetică a stabilit că ale lui sunt oasele din groapa de la fermă. Iar la cererea familiei lui, bărbatul a fost declarat decedat, pe cale judecătorească, în decembrie 2017.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Imagini cu Nadia Comăneci, în casa ei din SUA. Detaliul din sufragerie care a atras atenția. FOTO
GSP.RO
Imagini cu Nadia Comăneci, în casa ei din SUA. Detaliul din sufragerie care a atras atenția. FOTO
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

ȘOC! Andreea Bălan are un nou iubit celebru?! S-au distrat toată noaptea și apoi au mers la mașină
Playtech.ro
ȘOC! Andreea Bălan are un nou iubit celebru?! S-au distrat toată noaptea și apoi au mers la mașină
Andreea Bălan rupe tăcerea după finala America Express! Ce a dezvăluit despre Nelu Cortea și Cătălin Bordea: 'In realitate...'
Viva.ro
Andreea Bălan rupe tăcerea după finala America Express! Ce a dezvăluit despre Nelu Cortea și Cătălin Bordea: 'In realitate...'
Reacția unui elev care a dat simularea la română la Bac: "De o lună stau și învăț, de abia așteptam"
Observatornews.ro
Reacția unui elev care a dat simularea la română la Bac: "De o lună stau și învăț, de abia așteptam"
Femeia care a încercat de 960 de ori să ia permisul de conducere a cheltuit o avere pentru asta. La final, a primit o mașină. „Și să fie o lecție, oameni buni, să nu renunțați niciodată
Știrileprotv.ro
Femeia care a încercat de 960 de ori să ia permisul de conducere a cheltuit o avere pentru asta. La final, a primit o mașină. „Și să fie o lecție, oameni buni, să nu renunțați niciodată
Horoscop rune pentru luna aprilie 2023. Mihai Voropchievici anunță necazuri pentru Vărsători
FANATIK.RO
Horoscop rune pentru luna aprilie 2023. Mihai Voropchievici anunță necazuri pentru Vărsători
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Ce ascunde Raluca Bădulescu în geantă?  'Regina Regească' a uimit-o pe Denise Rifai
Unica.ro
Ce ascunde Raluca Bădulescu în geantă? 'Regina Regească' a uimit-o pe Denise Rifai
Horoscop 27 martie 2023. Capricornii ar fi bine să domolească puțin dorința de a schimba totul în relațiile de parteneriat, în special în cuplu
HOROSCOP
Horoscop 27 martie 2023. Capricornii ar fi bine să domolească puțin dorința de a schimba totul în relațiile de parteneriat, în special în cuplu
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix
PUBLICITATE
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix