congres.
De dimineata pana seara, peste 1.200 de liberali au fost prezenti ieri la prima zi a Congresului convocat pentru alegerea noii conduceri si a noului statut al PNL. si cum nu se poate ca atatea capete sa fie de aceeasi parere, inevitabil au existat ciocniri in culise intre taberele liberale.
Sustinatorii lui Calin Popescu Tariceanu, cel mai „pe val” pentru presedintia partidului, au fost sicanati de cei suparati de maniera in care Tariceanu si-a impus echipa. Votul pe lista a jumatate din membrii Biroului Permanent Central al PNL a suparat multa lume, dar ideea nu ii apartine, de fapt, actualului premier, ci a fost introdusa de Theodor Stolojan, asa ca nu e complet noua. Pe lista lui Tariceanu sunt 13 oameni, dintre care cinci vicepresedinti. Viitorii vicepresedinti vor fi Mona Musca, Teodor Melescanu, Gheorghe Flutur, Dan Radu Rusanu si Puiu Hasotti. Biroul va fi intregit de Cristian Boureanu, Bogdan Olteanu, Mihai Voicu, Eugen Nicolaescu, Adrian Iorgulescu, Titus Gheorghiof, Cristian David si Raluca Turcan. „Opozantii” lui Tariceanu, Viorel Catarama si Valeriu Stoica au fost si ei prezenti la congres, sustinandu-si punctele de vedere, solicitand in special votul uninominal pentru alegerea forurilor de conducere a PNL.
Numai ca dezbaterile prelungi nu au fost suficient de „spumoase” pentru a-i tine pe scaune pe liberalii mai de rand. Acestia au misunat pe culoarele Palatului Parlamentului, la cate o gustare, o tigara sau pur si simplu la discutii. Chiar la momente solemne ale Congresului, cand vorbeau invitati straini veniti sa sustina PNL, delegatii erau in numar mult mai mare afara la tigara. Dar aparentele au fost salvate de organizatorii Congresului, care s-au asteptat la neastamparul oamenilor veniti in special pentru votul programat abia pe la 7.00 seara. Pe holul imens din fata salii de congres a fost instalat un ecran pe care se proiecta tot ce se vorbea de la tribuna. Astfel, neatentia masiva a scapat basma curata, liberalii auzind si felicitarile baronesei Emma Nicholson pentru ajungerea la Putere a PNL, dar si discutiile despre eventualele fuziuni recomandate PNL: Theodor Stolojan a punctat nevoia de fuziune PNL-PD, iar Viorel Catarama pe cea dintre PNL si PNTCD. Organizatorii au profitat de ocazie si au proiectat ieri si un film documentar despre istoria PNL, asa incat membrii de partid sa fie informati despre genealogia nobila a formatiunii politice la care platesc cotizatie.