Mergi direct la conținut »
Constructorul auto Zhi Dou vrea să facă o fabrică de mașini electrice în România, dar țara noastră este la concurență cu Slovacia
Ştiri Libertatea > Ştiri

Constructorul auto Zhi Dou vrea să facă o fabrică de mașini electrice în România, dar țara noastră este la concurență cu Slovacia

Constructorul auto Zhi Dou vrea să facă o fabrică de mașini electrice în România, însă țara noastră este la concurență cu Slovacia, scrie Intellinews, care citează publicaţia slovacă Hospodarske Noviny.

De Daniel Ionașcu,

Zhi Dou, scrisă câtedată și Zhidou, este parte a grupului auto Geely. Acesta deține producătorul de mașini Volvo din Suedia și are o cotă de 10% și din grupul Daimler, producătorul mașinilor Mercedes și Smart.

Zhi Dou ar dori să construiască mașini electrice mici și a redus căutările la două posibile ținte: Slovacia și România.

Decizia finală va fi luată în toamna acestui an.

România oferă subvenții mai mari, Slovacia are infrastructură

România are ca avantaj faptul că poate oferi producătorului subvenții în valoare de 50% din totalul investiției, în vreme ce Slovacia oferă 35%. Pe de altă parte, Slovacia este mai aproape de piețele occidentale și are o rețea mai bună de drumuri. În Slovacia ar fi luate în calcul o serie de parcuri industriale din zona Kosice, capitala regională din estul țării.

Dar există și partea inversă: Slovacia are deja patru constructori auto, respectiv Volkswagen, Peugeot-Citroen, Kia și Jaguar Land Rover. De asememea, este țara-mamă a producătorului de mașini sport K-1 Attack și a producătorului de mașini zburătoare Aeromobil.

Producție triplă

Din această cauză, producția Slovaciei este de 1,35 milioane de mașini pe an, față de cele 358.000 de mașini produse anul trecut de către Renault și Ford la fabricile din Mioveni și Craiova.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Reversul medaliei este că în Slovacia șomajul este foarte mic, iar salariile au crescut foarte mult, în special în domeniul auto.

Vine BMW?

Presa slovacă scrie că un alt constructor care ar putea deschide o fabrică în această țară este BMW, care caută o locație în centrul Europei.

Mai mulți furnizori de componente automotive din România produc deja pentru BMW.

Nici Mitshubishi, nici Tesla

În România au existat zvonuri că Mitsubishi ar urma să deschidă o unitate de producție, ca și producătorul de mașini electrice Tesla.

Dar Mitsubishi a avut probleme odată cu declanșarea scandalului emisiilor, iar acum compania este sub controlul Nissan.

De asemenea, Tesla s-a reorientat și nu mai construiește o fabrică în Europa, ci una în China, la Shanghai.

Cine este Zhi Dou

Zhi Dou este o companie mixtă formată în 2015 între Geely și Xin Da Yang (scris câteodată Xindayang), după cum au anunțat atunci cele două companii. Xindayang produce de la motociclete la biciclete și mașini, inclusiv sub brandul Zotye. Grupul Xindayang  își anunța încă din 2015 intenția de a domina piața mașinilor verzi, potrivit China Daily.

China oferă atât subvenții generoase pentru producerea de mașini electrice sau hibride, cât și un sistem de cote impuse producătorilor.

Zhi Dou vrea să construiască o fabrică de mașini electrice în România

Close
Închide
  Close