MENIU CAUTĂ
10 Ian. 2018 05:30 , de Paul Barbu

„Consumați românește!” Analiștii ne îndeamnă să cumpărăm produse autohtone ca să salvăm economia

Distribuie

„Consumați românește!” Acesta pare să fie sfatul analiștilor economici, după ce ne-am lăsat produsele autohtone pe planul doi. Analiștii ne avertizează că degeaba avem o economie bazată pe consum dacă acesta este orientat către produsele din import. Și pe bună dreptate, pentru că, în prezent, aproximativ 75% din consum se realizează cu produse importate, românii reușind să crească semnificativ profiturile companiilor din afară.

Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), susține că România are nevoie să crească semnificativ consumul din producția internă, dar acest lucru nu este posibil decât dacă vom crește investițiile, nivelul de tehnologizare și competitivitatea.

Stabilitatea fiscală, o necesitate

Despre investiții crescute nici nu poate fi vorba pentru că Guvernul le-a tăiat în detrimentul cheltuielilor reorientate către ministere.  „Dacă mergem 25 de ani în spate, a fost o economie mânată de consum. Atunci când acesta a crescut ca pondere, 75% din acest consum s-a dus în import. Astăzi, dacă iei contul de profit şi pierdere al companiilor din România, vei observa că, la fiecare un leu cheltuială cu materia primă, utilităţi şi alte cheltuieli de exploatare, vei obţine un preţ final de 1,6 lei”, spune Guda.

Asta înseamnă că în România este o valoare adăugată de 60% peste cheltuielile cu materia primă, utilităţile şi alte cheltuieli de exploatare internă. Potrivit lui Iancu Guda, în Germania, care este locomotiva economică a Europei, valoarea adăugată este de 180%.

Pe de altă parte, oficialii PricewaterhouseCoopers spun că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, altfel vom vedea tot mai multe afaceri pierzându-se. „Pentru o creştere economică sustenabilă pe termen lung este nevoie de predictibilitate, stabilitate financiară, fiscală şi consens politic asupra unor proiecte majore. Este nevoie ca mediul de afaceri să poată conta pe termen lung pe aceleaşi reguli ale jocului, astfel încât să-şi poată planifica mai bine investiţiile. În acelaşi timp, este nevoie de o majorare a investiţiilor publice şi de creşterea eficienţei acestora”, a precizat Ionuţ Simion, country managing partner PwC România.

Locuințele sunt supraevaluate

Potrivit șefului analiștilor financiari bancari din România, piața imobiliară se apropie cu pași repezi de o „supraîncălzire”, așa cum am văzut în urmă cu 10 ani. „Imobiliarele sunt supraevaluate undeva la 20-25%. Dacă faci un calcul mediu cu chiria care poate fi încasată pe metrul pătrat, pe zece ani, cu un grad de ocupare de 90% al activului şi reinvestirea chiriei la un randament anualizat real de 3% pe o clasă de active cu risc sub medie, cum ar fi obligaţiunile, atunci ajungi la un preţ pe metrul pătrat de 1 000 – 1.050 de euro. Astăzi este 1.250 de euro. Pentru rezidenţiale nişate într-o zonă foarte bună, se ajunge la 2.000 de euro pe metrul pătrat”, a mai declarat Iancu Guda, într-o conferinţă care a avut loc la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Din acest motiv, analistul crede că programul „Prima Casă” ar trebui oprit gradual, așa cum Libertatea preciza în urmă cu două săptămâni. Anul trecut, a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru achiziţionarea unei locuinţe noi.


Citește și:

Autostrada „România” | Milioane de euro pentru „hârtii” care expiră

Citește mai multe despre produse romanesti și pwc pe Libertatea.

Comentarii