Cuprins:
Printre cei mai mulțumiți europeni
Concret, raportul Eurostat, realizat în 2023, arată că europenii își evaluează satisfacția generală de viață în medie la 7,3 puncte pe o scară de la 0 (foarte nesatisfăcut) la 10 (foarte satisfăcut).
Cei mai mulțumiți sunt finlandezii care au obținut 7,8 puncte, urmați de locuitorii din Austria, Slovenia, Belgia și România, cu 7,7 puncte.
În schimb, cele mai mici rate de satisfacție sunt în Bulgaria – 5,9 puncte, Grecia și Letonia – 6,9 puncte.
Dacă România se plasează pe locul 44 potrivit celei mai recente ediții a Indicelui de Progres Social, care analizează 170 de țări, Austria se poziționează pe locul 11, Slovenia pe locul 20, iar Belgia pe locul 13. Asta în timp ce Finlanda ocupă poziția a treia în acest top.
Acest clasament măsoară nivelul calității vieții și al bunăstării sociale, iar asta ar putea explica nivelurile de satisfacție ale europenilor care trăiesc în state poziționate în prima parte a topului.
Reamintim că Viena, capitala Austriei, a obținut de nouă ori în ultimii 11 ani titlul de orașul cu cea mai înaltă calitate a vieții. Asta în timp ce Bucureștiul a ocupat, anul trecut, poziția 94 în topul celor mai bune oraşe în care să locuieşti.
Ce-i face mulțumiți pe români
Totuși, chiar dacă nu se află în prima parte a clasamentului care arată progresul social, locuitorii României sunt fericiți cu viața lor.
O eventuală explicație poate fi reprezentată de faptul că oamenii care locuiesc în gospodării cu copii din UE și-au evaluat satisfacția față de viață mai mare în 2023, în medie, decât cele care locuiesc în gospodării fără copii.
De asemenea, tinerii cu vârste sub 30 de ani s-au declarat mai mulțumiți de viața lor, față de persoanele cu vârste peste 65 de ani.
Și nivelul de educație a influențat nivelul de satisfacție al europenilor.
„Cei cu un nivel terțiar de studii și-au evaluat satisfacția de viață în medie de la 8,4 în România la 6,6 în Bulgaria. Cei cu studii medii au fost cei mai mulțumiți în România (7,8 rating mediu) și cel mai puțin mulțumiți în Bulgaria (5,9).”, arată datele Eurostat.
Cu toate acestea, un sondaj Eurobarometru realizat la sfârșitul anului 2024 arată că aproape 70% dintre români sunt mulțumiți cu viața lor. Românii sunt îngrijorați, în principal, de creșterea prețurilor, inflația și costul de trai (40%), de situația economică (24%) și de domeniul sănătății (16%).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Andan09 • 31.12.2024, 11:12
Eurostat, o institutie inutila, sinecura europarlamentara, lucreaza cu date trimite de guverne, nu le colecteaza singuri... daca guvernul spune ca suntem cei mai fericiti asa zice si Eurostat... de aceea, la ei pe site, reclama respect, probabil destui le-au umplut frigiderele pana acum... adica tot ce vine de la Eurostat e foarte probabil sa fie minciuna... o institutie inutila, platita regeste, cu sediu in Luxemburg caci obrazul subtire cu cheltuiala se tine, nu?