UPDATE ora 17.45: Guvernul a stabilit ca taxa pentru construcţii speciale, numită „taxa pe stâlp”, să fie redusă de la 1,5%, așa cum scria iniţial în „Ordonanţa trenuleţ”, la 1%.
Știrea inițială: Actualul proiect de OUG care urmează să fie adoptat în ședința de Guvern de luni, 30 decembrie, prevede: „Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere”.
Taxa va fi plătită de persoanele juridice, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor și fundaţiilor.
„Tot ce înseamnă taxare suplimentară se duce direct sau indirect în prețul final. Vorbim de sute de milioane de euro doar din sectorul producției de energie eoliană. Vor fi capacități de 5.000 MW afectate”, a spus Liviu Gavrilă, președintele Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA), potrivit Hotnews.ro.
Surse guvernamentale au precizat însă pentru Libertatea luni, 30 decembrie, că „taxa pe stâlp” nu se va aplica la 1 ianuarie 2025, ci foarte probabil abia la vară, atunci când vor intra în vigoare normele de aplicare a legii.
Taxa aplicabilă construcțiilor speciale, care va fi de 1,5%, a mai fost în România în perioada 2014-2017, dar statul român a fost dat în judecată de investitori, care au câștigat procesul și și-au recuperat banii prin compensarea cu alte impozite.
„Părerea mea este că, cel mai probabil, la fel se va întâmpla și acum, într-o industrie în care și așa suntem sufocați de taxe și lucrăm cu marje mici. Însă, dincolo de suma în sine, este regretabil că se merge în continuare pe aceeași notă, de a pune noi taxe fără a fi analizată situația sectoarelor afectate. Sunt afectate atât investițiile existente, cât și cele viitoare și poate duce la reconsiderarea unor decizii de investiții deja luate”, a adăugat Liviu Gavrilă.
Și Federația Patronală a Energiei a avertizat că această măsură a fost propusă de coaliția PSD-PNL-UDMR fără un dialog prealabil: „Taxa de 1,5% pe construcțiile speciale reprezintă o povară fiscală majoră care va afecta competitivitatea companiilor din domeniul energetic și din alte sectoare strategice”.
„Taxa pe stâlp” a fost introdusă în România pentru prima oară în 2014 de guvernul condus la acel moment de Victor Ponta, cu un cuantum al impozitului de 1,5% din valoarea construcțiilor. Taxa a fost însă eliminată la 1 ianuarie 2017 pentru că nu a adus banii așteptați la buget.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro