Cresc pedepsele pentru agresorii sexuali de copii: nu mai scapă de închisoarea cu executare. Legea, promulgată de Iohannis
Deputata Oana Bîzgan, inițiatoarea legii. Foto: Agerpres

Președintele României a semnat joi decretul privind promulgarea legii care schimbă Codul Penal şi majorează pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva copiilor. De acum, niciun prădător sexual nu va mai putea fi condamnat cu suspendare, aşa cum s-a întâmplat în multe dosare în care victime erau copii abuzaţi.

“29 octombrie este ziua în care am început cu adevărat să facem dreptate pentru aceste victime şi mă bucur enorm că am contribuit la acest sentiment frumos. Să ne bucurăm 5 minute și apoi continuăm!”, spune deputata Oana Bîzgan, iniţiatoarea acestei legi, cea care nu va mai candida însă pentru un nou mandat de parlamentar.

Proiectul a devenit lege într-un an

Bîzgan a depus proiectul de lege în noiembrie 2019. În martie anul acesta, el a fost adoptat de Senat, iar în iunie, şi de Camera Deputaţilor. Ulterior, Guvernul a reclamat la CCR că ar exista “unele probleme de constituţionalitate”, pentru că legea prevede şi că infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor nu se mai prescriu.

Portretul lui Robert Lupu, făcut de psihologul criminalist Tudorel Butoi. Putea sau nu să fie evitată moartea Teodorei Marcu de la „Insula Iubirii”
Recomandări
Portretul lui Robert Lupu, făcut de psihologul criminalist Tudorel Butoi. Putea sau nu să fie evitată moartea Teodorei Marcu de la „Insula Iubirii”

Dar la 30 septembrie, CCR a decis că legea este constituțională, iar ea a ajuns apoi pe masa preşedintelui României, care a promulgat-o azi.

Cresc pedepsele pentru agresorii sexuali de copii: nu mai scapă de închisoarea cu executare. Legea, promulgată de Iohannis
Preşedintele României a promulgat legea astăzi

Este o victorie imensă pentru toți supraviețuitorii acestor atrocități, este un avertisment extrem de serios pentru toți potențialii agresori și este un pas foarte mare pe care societatea îl face, pentru protejarea copiilor și a tuturor victimelor violenței sexuale.

deputata Oana Bîzgan

Ce schimbă această lege

Printr-o serie de articole publicate începând din octombrie 2018, Libertatea a dezvăluit că mulţi dintre prădătorii de copii nu făceau nicio zi de închisoare, deşi faptele comise de ei, pe care unii le şi recunoşteau, sunt extrem de grave.

Mai mult, instanţele îi trimiteau pe cei dovediţi că au abuzat sexual copii să presteze muncă în folosul comunităţii la şcoli sau la centrele de plasament, adică exact în preajma unor potenţiale victime!

Acest lucru se întâmpla pentru că limita minimă a pedepselor, spre care se orientează de multe ori judecătorii, era sub 3 ani de închisoare, caz în care instanţa poate decide, conform Codului Penal, suspendarea executării pedepsei.

Ucraina a lansat operațiunea „Pânza de păianjen”, cel mai mare atac asupra Rusiei și a reușit să distrugă peste 40 de bombardiere de luptă folosind drone
Recomandări
Ucraina a lansat operațiunea „Pânza de păianjen”, cel mai mare atac asupra Rusiei și a reușit să distrugă peste 40 de bombardiere de luptă folosind drone

Dar, odată cu majorarea acestor limite, posibilitatea ca prădătorii sexuali să scape de închisoare va fi eliminată.

În plus, legea promulgată azi de Iohannis prevede şi că violul şi actul sexual cu un minor devin imprescriptibile, aşa cum sunt crimele şi infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi de război. Iar asta înseamnă că, de acum înainte, violatorii şi cei care abuzează sexual copii pot fi traşi la răspundere oricând, indiferent de cât timp trece de la data comiterii faptelor şi până la momentul în care ei sunt prinşi, dovediţi şi condamnaţi.

Cum se modifică Codul Penal

Legea iniţiată de deputata Oana Bîzgan şi promulgată azi majorează pedepsele astfel:

Actul sexual comis de un major cu un minor care nu a împlinit 14 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 12 ani. Dacă victima are între 14 şi 16 ani, iar făptuitorul este major, pedeapsa e închisoarea de la 3 la 10 ani (iar agresorul ar putea spera la o pedeapsă cu suspendare, doar dacă el nu a mai comis în trecut şi alte fapte similare).

Violul se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani (acum, este de la 3 la 10 ani), iar dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală sau a pus în pericol viața victimei în orice alt mod, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 12 ani (acum, e de la 5 la 12 ani).

Noi detalii au ieșit la iveală despre Robert Lupu, zis Wolf, bărbatul care a împușcat-o pe Teodora Marcu: ordin de protecție și condamnat
Recomandări
Noi detalii au ieșit la iveală despre Robert Lupu, zis Wolf, bărbatul care a împușcat-o pe Teodora Marcu: ordin de protecție și condamnat

● Dacă victima violului e un minor aflat în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului sau este membru de familie/conviețuiește cu făptuitorul, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani (acum, e de la 5 la 12 ani). Dacă acela care a violat un copil a mai fost condamnat înainte pentru o faptă similară, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani.

● Cu închisoare de la 5 la 12 ani vor fi pedepsiţi cei care comit infracţiunea de agresiune sexuală asupra minorilor, dacă ei au mai fost condamnaţi înainte pentru o infracțiune similară.

● Limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime pentru cei care comit infracţiunile de act sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor şi racolarea minorilor în scopuri sexuale, dacă faptele sunt săvârșite de două sau mai multe persoane împreună sau de către o persoană care a mai comis anterior o infracțiune similară.

● Pentru traficul de minori, pedeapsa este de la 5 la 10 ani de închisoare (acum, e de la 3 la 10 ani).


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.