Nevoile câinelui sunt diferite și în funcție de talie, dar nu numai. Contează și vârsta și starea fiziologică (dacă este femelă gestantă sau alăptează), stilul de viață (câine sportiv sau care e mai leneș), starea de sănătate. Dacă medicul tău veterinar ți-a recomandat un singur aliment industrial care aduce patrupedului tău toate substanțele de care are nevoie, nu mai e necesar să adaugi nimic în alimentația lui. Dacă însă vrei să îl răsfeți și să-i pregătești chiar tu hrana, să știi că trebuie să mai adaugi pe lângă aceasta și un supliment de vitamine și minerale special pentru câinii hrăniți tradițional, pentru a nu suferi carențe. Nu neglija vasele în care îi pui hrana. Să aibă mereu apă proaspătă și vasele să fie curate. Materialul nu contează- poate fi plastic sau inox, iar culoarea, nici atât. Spre deosebire de pisici, care sunt mai interesate de materialul vasului, pentru câini contează mai mult conținutul.
Cum hrănești corect câinele
Hrană făcută în casă
Este adevărat că un câine este prin excelență carnivor, dar nu se poate hrăni numai cu carne. Dacă este un cățel în creștere, dă-i 50% din rația zilnică, amestecată cu 25% orez, 10% legume și un amestec nutritiv care să conțină uleiuri vegetale, o treime drojdie de bere și un sfert vitamine și minerale.
Are nevoie de 4 mese pe zi până la vârsta de 3 luni, 3 mese până la 6 luni și 2 mese pe zi între 6 luni și 1 an. După un an, o masă poate fi de ajuns, dacă nu, două.
Pentru câinele adult proporția de carne este 35%, legume 25%, 30% cereale și 10% nutrienți. Dacă cumva câinele are insuficiență renală (spre bătrânețe), procentul de carne poate scădea la 20% și e preferabil să fie de pasăre, 50% cereale, 20% legume și 10% nutrienți esențiali.
Hrană industrială
Cum hrănești corect câinele cu hrană industrială. Nu este chiar cea mai bună soluție. Contează mult cantitatea și modalitatea practică. Boabele sunt mult mai ușor de administrat și transportat decât mâncarea umedă, la conservă și sunt mai ieftine. Dacă ai găsit gama preferată de câinele tău, nu o mai schimba. Câinele nu se plictisește dacă mănâncă mereu același lucru. Stocul lui de enzime digestive îi permite să facă față monotoniei. Adăugând noi alimente riști să îi produci diaree. Pe de altă parte el tolerează greu varza și alte legume din această familie, leguminoasele, cartofii, pâinea și ciocolata, aceasta din urmă fiind chiar toxică pentru el.
Nu-i da prea mult să mănânce fiindcă riști să îl faci obez sau să se îmbolnăvească de diabet.
Citește și: 5 trucuri de slăbit sănătos… pentru animalul tău de companie