Impozitul pentru celelalte proprietati in afara celei de resedinta se plateste la autoritatea financiara din zona in care se afla. Astfel, daca un contribuabil are si o proprietate la tara, va plati impozitul la primaria din comuna unde are casa. In localitatea de resedinta plateste numai impozitul pentru apartamentul in care locuieste. Probleme vor avea proprietarii autovehiculelor mari, destinate transportului de marfa. Impozitarea camioanelor nu se va mai face dupa tonaj, ci dupa felul suspensiilor si numarul osiilor. Pentru aceasta, proprietarul trebuie sa se duca la Registrul Auto pentru a obtine documente oficiale privind masina.
Calculul impozitului pe cladire
Pentru ca orice proprietar sa-si poata face o evaluare aproximativa a impozitelor pe care le va avea de platit, autoritatile au stabilit o formula matematica. Astfel:
Impozitul pe cladire = S.u. x 1,2 x V x 1,3 x 0,2%, unde:
S.u. = suprafata utila (inclusiv balcoane, logii, terase)
1,2 = coeficient de transformare din suprafata utila in suprafata construita desfasurata
V = valoarea impozabila prevazuta in anexa nr. 1 a OG 36/2002
1,3 = coeficientul de regularizare in functie de rangul localitatii si zona din cadrul acesteia
0,2% = procent aferent mediului urban de calcul al impozitului pe cladiri.
Suprafata utila se determina pe baza dimensiunilor interioare dintre pereti, iar cea construita, prin inmultirea suprafetei utile cu coeficientul de transformare de 1,20. Pentru determinarea impozitului pe cladiri, conform prevederilor OG 36/2002, nu se impune depunerea unei alte declaratii care sa cuprinda si suprafata balcoanelor, teraselor etc.
Bucuresti
In Capitala probleme sunt si din cauza noilor reglementari urbanistice de zonare fiscala aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Locuitorii unor strazi considerate pana nu de mult in zone periferice, au avut surpriza sa constate ca au fost inclusi intr-o alta categorie de impozitare si le-au crescut darile catre stat. Desi bucurestenii au fost pusi sa completeze declaratii de impunere pentru locuinta, acest lucru a fost complet inutil. Viorel Cristea, secretarul general al Ministerului Administratiei Publice, ne-a spus, ieri, ca trebuie completate declaratii de impunere pentru alte proprietati in afara celei de domiciliu. Se mai completeaza declaratii de impunere daca au fost aduse modificari locuintei, prin construirea unor dependinte: o camera in plus la casa, un garaj, balconul de la parterul blocului. Balcoanele nu se impoziteaza separat, ci asa cum a fost si pana acum.
Constanta
Colectarea taxelor si impozitelor locale va incepe la sfarsitul lunii ianuarie. Seful Directiei Serviciului Public de Impozite si Taxe, Virginia Stefanica, a declarat ca inainte cu 5 zile de a incepe colectarea obligatiilor catre stat se vor trimite fluturasi la domiciliul constantenilor. Spre deosebire de anul trecut, persoanele care vor plati anticipat taxele si impozitele pe tot anul vor beneficia de o reducere de doar 10%.
Brasov
Primaria nu a majorat impozitul pe apartament, pe care trebuie sa il plateasca persoanele fizice care au locuinte cu balcon, centrala termica sau geamuri termopan. La Brasov, incasarea darilor catre bugetul local va incepe mai tarziu decat in celelalte orase, pentru ca edilii vor folosi un nou program informatic pentru gestionarea datelor. Acest sistem va permite brasovenilor, dupa 1 februarie 2003, sa-si achite impozitele si taxele prin card bancar.
Timisoara
Aflati printre cei mai seriosi platitori de impozite, timisorenii sunt nemultumiti de faptul ca doar o mica parte din darile pe care le platesc se intorc “de la centru” pentru a fi utilizate pe plan local. Ei considera mai importanta o federalizare a acestor dari, decat modul in care se face incasarea sau calculul impozitelor. Anul trecut, 93,7 % din locuitorii orasului de pe Bega si-au achitat toate taxele si impozitele locale datorate.