Un bebelus comunica cu mama lui inainte sa invete sa vorbeasca. Psihologul Jacques Thomas da cateva sfaturi pentru a va intelege mai bine cu sugarul.
Cuvintele sunt indispensabile, fac parte din dialogul global cu copilul, constituit din limbaj, mangaieri, mimica. Chiar daca acesta nu a invatat inca sa vorbeasca, de la nastere exista o forma de dialog interactiv intre bebelus si mama, acestia schimba intre ei mici semne, zambete, copilul poate recunoaste vocea mamei.
Cuvintele, dar mai ales tonalitatea, transmit afectiune, dragoste, incurajari, respect.
Vocea mamei trebuie sa fie muzicala
– Cum se vorbeste cu un bebelus? Sunt importante trei lucruri: tonul, expresia si gesturile. Vocea trebuie sa fie muzicala. Vorbiti-i bland, calm si incurajator. Miscarile trebuie sa fie blande, gesturile tandre, pentru ca bebelusul este foarte sensibil la modul in care este purtat in brate. Lasati-i timp sa reactioneze la cuvintele dumneavoastra.
– Ce cuvinte trebuie utilizate? Exista un limbaj simplu numit “limbaj infantil”. Copilul incepe sa distinga cuvintele separat dupa varsta de 18 luni. Pana atunci e foarte receptiv, adica intelege si stocheaza cuvintele in memorie si le asociaza cu diferite situatii.
Alegeti cuvinte simple si adaptate realitatii inconjuratoare. Introduceti cuvintele in vocabular treptat, in functie de situatiile pe care acesta le traieste: bona, biberon, cald, frig.
-Ce trebuie evitat? Principala eroare este lipsa de comunicare, pentru ca urechea bebelusului se educa, copilul este atent la melodia vocii. Nu incercati nici sa monopolizati conversatia inundandu-l cu cuvinte: bebelusul mai are nevoie si de pauze. Nu vorbiti prea tare si nu spuneti fraze prea lungi. Atunci cand incepe sa vorbeasca, nu-l fortati, nu complicati lucrurile, nu-l obligati sa invete cuvinte noi.