De multe ori soferii se considera nedreptatiti de sanctiunile date de politistii de la Circulatie. Pentru ca nu stiu ce trebuie sa faca pentru a anula procesul verbal de constatare a contraventiei, cei mai multi dintre acestia prefera sa plateasca amenda. Comisarul sef Carol Goghie (foto mic), de la Brigada de Politie Rutiera, va invata cum puteti contesta procesele-verbale sau amenzile de circulatie, in cazul in care va considerati nedreptatiti.
Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, si, dupa caz, a actului prin care s-a dispus o sanctiune contraventionala, se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la sediul unitatii de politie din care face parte politistul constatator;
Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie;
Plangerea, impreuna cu dosarul cauzei se trimite de indata instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta;
Instanta investita cu solutionarea cauzei dispune asupra legalitatii si sanctiunilor contraventionale complementare administrative. Hotararea pronuntata in prima instanta este supusa recursului. Recursul, impreuna cu actele care au stat la baza hotararii, se depune la instanta a carei hotarare se ataca, in termen de 15 zile de la comunicare. Judecata se face de urgenta, cu citarea partilor, iar hotararea tribunalului este definitiva si irevocabila.
Posibilitatea achitarii in cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului verbal, a jumatate din minimumul amenzii se aplica si in cazul cumulului de contraventii, suma datorata neputand depasi maximumul prevazut de lege pentru contraventia cea mai grava.
Daca persoana imputernicita sa aplice sanctiunea apreciaza ca fapta a fost savarsita in astfel de conditii incat potrivit legii penale constituie infractiune, sesizeaza organul de urmarire penala.
In cazul in care fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit de catre procuror sau de catre instanta ca ea constituie contraventie, actul de sesizare sau de constatare a faptei impreuna cu o copie de pe rezolutia, ordonanta sau, dupa caz, de pe hotararea judecatoreasca se trimit de indata organului in drept sa constate contraventia, pentru a lua masurile ce se impun.
Judecatoria va fixa un termen de judecata, ce nu va depasi 30 de zile si va dispune citarea contravenientului sau, dupa caz, a persoanei care a facut plangerea, a organului care a aplicat sanctiunea, a martorilor indicati in procesul-verbal sau in plangere, precum si a oricaror altor persoane in masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei.
Daca fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, judecatoria va cita si societatea de asigurari mentionata in procesul-verbal de constatare a contraventiei.