În cazul noului coronavirus apărut în China la sfârşitul anului trecut şi care circulă şi în prezent, fiind responsabil de pandemia de COVID-19, sfaturile următoare sunt la fel de actuale. În plus, însă, în cazul noului coronavirus, este esențial să ai mare grijă să previi răspândirea lui. Deci, exceptând deplasările la serviciu sau pentru a rezolva o chestiune foarte importantă, respectă recomandările de izolare socială, pentru siguranța ta și a celor din jur.
Ce trebuie să faci în cazul unei infecții virale
Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea clorului pentru dezinfectarea eficientă a casei. Într-adevăr, acest produs poate distruge virusurile. Deci, curăţă podeaua, mânerele ușilor, toate suprafețele casei cu dezinfectanti eficienţi.
Dacă foloseşti clor, poartă mănuși, mai ales dacă ai pielea sensibilă. Dacă suferi de astm sau ai alte probleme respiratorii, trebuie să știi că acest produs poate irita bronhiile. Clorul nu este neapărat un produs ecologic. Însă, în cazul unei pandemii, cum este cea din prezent, nu trebuie să eziţi să îl foloseşti. Înainte de a dezinfecta suprafețele cu clor, nu uita să le speli bine cu apă și săpun sau cu un alt detergent, dacă sunt murdare.
Dezinfectează baia și obiectele folosite frecvent
Trebuie să cureți foarte bine baia. Această încăpere este o zonă preferată de microbi, deci trebuie să fie curățată și dezinfectată. Acordă o atenție deosebită periuțelor de dinți, mai ales dacă nu locuiești singur și le depozitați împreună în acelaşi recipient. Acestea pot fi înlocuite sau chiar fierte pentru a fi dezinfectate.
Nu numai baia trebuie să fie dezinfectată, ci și celelalte încăperi din casă în care a stat persoana bolnavă. Dezinfectează obiectele utilizate în mod obișnuit. Mai puţină lume își curăță mânerele ușilor, de exemplu. Şi totuşi, acestea se numără printre obiectele din locuinţă pe care este cel mai probabil să găseşti microbi. Același lucru este valabil și pentru obiectele folosite şi mai frecvent, mai ales de întreaga familie: tastatura de computer, telecomanda televizorului, întrerupătoarele, telefoanele, butonul de apă de la toaletă, toate acestea trebuie să fie curățate regulat şi în timpuri normale.
Nu uita de lenjeria de pat şi prosoape și aerisește locuința zilnic
Spală lenjeria și prosoapele frecvent. Dacă prosoapele trebuie să fie spălate în fiecare zi în caz de gripă sau infecție severă, același lucru este valabil și pentru lenjeria de pat, în special pentru fețele de pernă.
Locuința trebuie să fie foarte bine aerisită. Atât iarna, cât și vara, aerisirea este esențială. Aerul proaspăt elimină mirosurile urâte și împiedică microbii să rămână în aer. Astfel, primul gest care trebuie să devină un reflex, nu numai în timpul şi după un episod de gripă, ci mereu, este să aeriseşti bine casa, cel puțin 15 minute pe zi.
Foloseşte inteligent produsele antibacteriene
Un studiu publicat în Annals of Internal Medicine a arătat că persoanele care folosesc produse antibacteriene prezintă aceeași probabilitate de a se infecta ca cele care nu apelează la astfel de substanțe. În plus, se pare că produsele antibacteriene nu sunt eficiente decât pe mâinile spălate în prealabil cu apă și săpun.
În ceea ce privește săpunul, poți folosi orice găsești, dar se pare că cel mai eficient este cel de Marsilia original. Dacă nu ai nimic la îndemână, spală mâinile cu apă fierbinte.
Apelează şi la aromoterapie
Aromoterapia poate fi utilă în combaterea răcelii și în ameliorarea simptomelor gripei, dar și pentru dezinfectarea casei. Însă, sub nicio formă nu poate înlocui tratamentul medicamentos. În plus, deși unele uleiuri esențiale au proprietăți antibacteriene sau antifungice, ele nu pot fi la fel de eficiente în uciderea unui virus precum cel care a provocat pandemia de COVID-19 ca dezinfectanții pe bază de clor.
Iată câteva uleiuri esențiale pe care le poți folosi pentru a purifica aerul din interiorul locuinței: ulei de camfor de Madagascar (antiviral, antiinfecțios și antibacterian), lămâie (bactericid și antiviral), arbore de ceai (antiseptic), eucalipt (antibacterian, antiviral și antimicrobian), cimbru (antiinfecțios, antiseptic, antifungic, antiviral), pin (antiinfecțios și antiseptic), mentă (antibacterian, antiviral), cuișoare (antiinfecțios, antifungic, antiviral, antibacterian).
Uleiurile esențiale nu ar trebui să fie folosite de femeile însărcinate și de copiii cu vârste sub 7 ani.
În concluzie, aerisești, cureți, speli, dezinfectezi – acestea sunt printre cele mai importante măsuri eficiente pe care trebuie să le pui în practică în locuință, dacă vrei să ții infecțiile virale la distanță.
Sursa foto: Unsplash.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro