Indiferent de problemele care se ivesc, facturile trebuie plătite în continuare, iar mâncarea trebuie pusă pe masă. Să știi cum să faci față unei situații financiare imprevizibile te poate ajuta să reduci impactul negativ pe care o problemă economică îl poate avea asupra stării tale fizice și psihice.
Primul pas: evaluarea situației
De îndată ce conștientizezi faptul că ești pus în fața unei urgențe financiare, fă un pas înapoi și acordă-ți timp pentru a evalua situația. În astfel de momente, panica nu este de ajutor, ci contribuie la intensificarea nivelului de stres. De aceea, este necesar să rămâi calm și să îți controlezi emoțiile, astfel încât să poți lua cele mai bune decizii pentru a depăși acest moment. De asemenea, trebuie să încerci să determini cauza principală a acestei urgențe financiare. În cele din urmă, te vei gândi și la soluții, dar, în primă fază, trebuie să înțelegi cum ai ajuns în situația respectivă.
Printre motivele cele mai frecvente se numără pierderea locului de muncă, cheltuieli prea mari cu care nu mai poți ține pasul sau un dezastru natural. Cu toate că fiecare dintre aceste situații poate duce la crize similare, planul de atac trebuie să vizeze rădăcina problemei, pentru că, altfel, nu vei face decât să pui un „bandaj“ pe o rană care se va deschide din nou în viitor.
Al doilea pas: obținerea banilor necesari
În mod ideal, fiecare persoană ar trebui să aibă bani pentru „zile negre“, astfel încât să poată face față situațiilor dificile. Realitatea, însă, este mai dură, deoarece foarte puțini oameni pot pune bani deoparte. Doar 34% dintre români economisesc cu regularitate o parte din venit, arată un studiu realizat de compania de cercetare de piață ISRA Center. În aceste condiții, când apare o urgență financiară, soluțiile trebuie găsite în altă parte, nu în contul de economii. O variantă este obținerea unui credit rapid online fara acte. Birocrația încetinește, de cele mai multe ori, obținerea unui ajutor financiar; de aceea, varianta unui credit online fără acte este cea mai bună soluție. Astfel, poți obține până la 1000 de lei, care să te ajute să depășești criza economică în care te afli.
Al treilea pas: pregătirea pentru situații similare
Odată ce ai trecut acest hop, trebuie să gândești în perspectivă și să iei măsurile necesare pentru a minimiza impactul unei crize financiare viitoare. Deschide un cont de urgență în care să depui o sumă necesară supraviețuirii unei perioade de cel puțin trei luni. Astfel, situațiile financiare neprevăzute nu te vor obliga să faci alegeri dificile în privința nevoilor de bază. Totodată, poți lua în calcul realizarea unor asigurări care să te protejeze în cazul unor dificultăți. În acest sens, există asigurări de viață (care te ajută în cazul unor probleme de sănătate), asigurări de locuință (care sunt utile în cazul unor dezastre, precum incendiile), dar și asigurări de credit (care acoperă soldul creditului în cazul unui eveniment nefericit și este benefic pentru situațiile în care nu mai poți plăti ratele pentru o perioadă).
În concluzie, este bine să ai un plan de rezervă pentru a face față situațiilor financiare dificile, pe care trebuie să le gestionezi cu calm, atunci când apar.
Sursă foto: ezraff yusoff/ Shutterstock