Rețeta untului de pasăre este foarte simplă. Fie că gătiți la cuptor, cocoș, găină, pui, rață sau alte păsări, grăsimea care rămâne în tava de cuptor poate fi depozitată și… refolosită. Da! Ați auzi bine! La fel cum păstrăm grăsimea cărnii de porc, pentru a găti în ea diverse preparate, la fel putem face și cu grăsimea de găină sau pui.
Așadar, pe principiul nimic nu se aruncă, totul se transformă, ”untul” de găină este delicios întins pe pâine prăjită, cu câteva rondele de ceapă deasupra, roșii proaspete și pătrunjel sau mărar.
Dar poate fi refolosită în supe, ciorbe și alte preparate pe bază de pasăre, cum ar fi ciulamaua, mâncarea de cartofi, garam masala de pui, curyy de pui, chifleluțe, etc.
Unele rețete recomandă folosirea ”untului” de pui la prăjirea inelelor de ceapă, pentru că astfel leguma se va înmuia și va căpăta o savoare aparte.
Dacă ați decis să eliminați în orice fel mâncarea procesată din alimentație și, deci, nu mai vreți să gătiți cu tradiționalul ulei de floarea soarelui sau alte uleiuri procesate, varianta untului de găină este una câștigătoare. Pe lângă savoare, va da și consistență mâncării dumneavoastră pentru că este cea mai saturată dintre grăsimile de pasăre. Astfel, conform unei statistici, grăsimea de gâscă are un procentaj de 11 la sută, cea de rață 12 la sută, și, pentru că grăsimea de găină este cea mai consisentă, aceasta a mai fost denumită și ”unt”. Acest tip de grăsime este des întâlnit în bucătăria evreiască și mai poartă numele de schmaltz. Pentru că este foarte bogată în grăsimi, nu este recomandată persoanelor cu un colesterol mare sau cu probleme cardiace ori de circulație.
Citește tot materialul aici