Gastritele, in general, se manifesta prin senzatii de greata, salivatie abundenta si chiar varsaturi. Durerile in capul pieptului, la inceput sporadice, devin din ce in ce mai intense. Gastritele cronice pot fi ameliorate atunci cand orele de masa sunt respectate cu strictete, mancarea mestecata foarte bine, iar picanteria este exclusa. Printre interdictii se numara: alcoolul, laptele simplu, cartofii prajiti, fructele crude, conservele de carne, mezelurile, organele (ficat, rinichi). Nu este permisa carnea prajita sau omleta. Ca sa ne putem pastra sanatatea, este bine ca hrana noastra sa contina sucuri de fructe si legume, paine uscata, piureuri, paste fainoase, mazare, carne slaba, pestele slab, branza de vaci, telemeaua cat mai degresata, borsuri, patrunjel si, ca fructe, strugurii.
Ulcerul gastro-duodenal. Cei mai predispusi sunt cei care provin din familii cu parintii bolnavi de aceasta boala. Acestia trebuie sa evite tigarile, alcoolul, afumaturile, nucile, castravetii, alunele.
Iata cateva produse naturiste care ajuta la vindecarea gastritelor si a ulcerului:
– Ceaiul Kroviski e o combinatie de fructe de fenicul, chimen, anason, frunze de menta, radacina de nalba. Aceasta compozitie ii confera proprietati antispastice, carminative (elimina gazele), stimulent al functiilor gastrice, coleretic colagog, dezinfectant al aparatului digestiv, este util mai ales in senzatiile de voma. Recomandari: dispepsii, enterocolite, aerofagii, dischinezie biliara, balonari. Trebuie sa fie folosit dupa mese si sa nu fie utilizat de persoanele cu tendinta spre constipatie.
– Ceaiul antiulceros. Mod de prezentare: pungute cu 50 g, cu pretul de 18.500 lei.
– Epigastralgin. Aceste capsule reunesc la un loc roinita, florile de salcam, sunatoarea si florile de galbenele. Frunzele de roinita au o actiune spasmolitica si sedativ centrala. Florile de galbenele si sunatoarea au actiune coleretica, colecisto-kinetica, antimicrobiana, antiinflamatoare, cicatrizanta, iar rolul florilor de salcam este acela de scadere a hiperaciditatii gastrice. Indicatii: combaterea gastritei hiperacide, dispepsiei, simptomatologiei herniei hiatale, ulcerului gastric si a celui duodenal, reuseste sa tempereze colicile intestinale. Nu are contraindicatii. Mod de prezentare: flacon cu 25 capsule. Pret: 30.000 lei.
– Sunatoare capsule. Acest produs are actiune antidepresiva, antimicrobiana (fata de stafilococul auriu), antivirala (herpes simpex I + II), indeosebi dupa expunerea la ultraviolete, cicatrizanta, coleretica, colecisto-kinetica, antiinflamatoare. Indicatii: stari depresive, ulcer gastric si duodenal, simptom psiho-vegetativ, pavor nocturn, cura de dezalcoolizare, colite, colecistite, arsuri, infectii virale. Prudenta: rareori utilizarea indelungata poate cauza hiperricism, fenomen constand din tulburari psihomotorii, eriteme edematoase, fenomene de fotosensibilizare. Prezentare: 30 capsule. Pret: 33.500 lei.
– Sunatoare si Ginseng. Radacina de ginseng are proprietati tonice, imunostimulatorii. Are actiune antiaterosclerotica, hepatoprotectoare. Efectele ginsengului se regasesc si la nivelul sistemului nervos central (SNC). Mod de prezentare: flacon cu 30 capsule.
– Aloe. Fie ca e folosita sub forma de gel, tinctura, capsule sau planta proaspata, este un leac eficient. In primul rand este folosita pentru rolul ei puternic detoxifiant, reusind sa elimine toxinele din organism.
Produsele se gasesc la magazinul de produse naturiste din strada Matei Voievod nr. 135 (la intersectia str. Vatra Luminoasa cu Sos. Mihai Bravu) si la magazinul din str. Baratiei nr. 37 (strada din spatele magazinului Cocor).
Leacuri babesti
Suc proaspat de cartofi – 100 ml se beau dimineata pe stomacul gol. Jumatate de ora nu se bea si nu se mananca nimic. n Suc de varza, care contine vitamina U (factor antiulceros) si vitamina K (antihemoragica). n Pentru hipoaciditate folositi plante cu efect amar: cicoarea sau
tintaura. Cu o jumatate de ora inaintea mesei serviti un ceai amar. In hipoaciditate e utila cura de struguri. n Radacina de lemn dulce are proprietati antiinflamatorii, antiulceroase si cicatrizante. Se face
macerat la rece din o jumatate de lingurita la o cana de ceai. Se bea in cursul unei zile.