Exista suficient de multe persoane care doresc sa se ingrase. Uneori, constitutional sau nu, silueta filiforma devine o problema. Acest fenomen apare atat la femei, cat si la barbati. Cauzele pot fi diverse, patologice, genetice sau doar alimentare. Cateva dintre cele mai importante cauze sunt enumerate mai jos.
Mostenire genetica. Tatal, fratele sau unchiul au acelasi tip constitutional. Sunt putine lucruri de facut in acest caz. Totusi sunt sanse ca in cazul in care exista suficienta miscare si exercitiu fizic, silueta sa se implineasca treptat. Deci, dragi parinti, daca credeti ca aveti copii prea slabi, indrumati-i catre salile de sport si chiar catre sportul de performanta. Inotul, voleiul, atletismul dezvolta organismul extrem de armonios.
Paraziti intestinali. In toate cazurile de subponderalitate trebuie derulate teste de laborator si examene clinice. Scaderea exagerata a masei corporale, mai ales cea dobandita in cursul perioadei de maturitate, are in mod constant cauze patologice. Trebuie excluse cauzele parazitologice. Exista paraziti intestinali care pot duce treptat la scaderea in greutate. E cunoscut cazul sopranei de origine greaca Maria Callas, care in dorinta de a-si mentine silueta a recurs la un mijloc putin recomandabil: s-a infestat voit cu tenie. Metoda a dat rezultatele scontate, dar pretul platit a fost mare, cantareata suferind in ultima parte a vietii de caderi de tensiune. Asadar cereti medicului de familie sa va investigheze. Un examen coproparazitologic si o hemograma sunt de cele mai multe ori suficiente pentru a diagnostica o asemenea boala. Uneori infestarile parazitare sunt asimptomatice, astfel incat pot trece neobservate mult timp si descoperite accidental la controale de rutina. Ca mijloc de prevenire, cel mai important lucru e spalarea eficienta a fructelor si legumelor care se consuma proaspete, fierberea temeinica a produselor din carne si controlul sanitar al preparatelor agricole.
Tulburari ale echilibrului hormonal pot determina scaderi marcante ale masei corporale. De exemplu, dereglarea tiroidiana, in sensul cresterii secretiei de hormoni tiroidieni, adica hipertiroidia, se asociaza constant cu slabire intensa. De aceea se impune si o vizita la medicul endocrinolog, pentru a exclude o eventuala anomalie endocrina.
Tulburari digestive congenitale sau dobandite, care se manifesta in malabsorbtii diverse determina scaderea in greutate. Intoleranta la glucoza, maltoza, etc. se manifesta inca din frageda pruncie si limiteaza consumul alimentelor care contin produsii respectivi pentru toata viata. Odata recunoscuta intoleranta si respectat regimul alimentar pacientul isi revine si se poate dezvolta normal. Alte boli ale tractului digestiv, cum ar fi ulcerul sau gastritele, se pot asocia cu scaderi de masa corporala, dar in asociere cu alte manifestari clinice sonore.
Alte afectiuni. Boli precum cele hepatice, renale, pulmonare, psihice etc. pot evolua cu casecxie si emaciere. Carente de diferite principii alimentare, vitamine, saruri minerale pot conduce la acelasi rezultat. Si nu in ultimul rand bolile consumptive, cancerele, infectiile grave emaciaza grav bolnavul in ultimele faze de evolutie. Debutul unui cancer inca nemanifest clinic poate avea loc cu scaderea marcata a masei corporale. Prezenta la medic e obligatorie pentru o diagnosticare cat mai precoce si cat mai corecta.
Fumatul e un viciu extrem de nociv. Prelungirea perioadei de fumat peste 15 ani lasa de obicei urme ireparabile. Fumatorii sunt usor de recunoscut dintr-o aglomerare umana. Au coloratia tipica cianotica a pielii, sunt slabi, cu depozitele adipoase de la nivelul fetei diminuate la maximum (obraji scofalciti), membrele superioare si inferioare slabite si fara forta. Aproape exceptional veti intalni un fumator inrait care sa fie si obez!!! Nicotina e un drog puternic care poate inhiba cu succes senzatia de foame. De obicei “marii slabi” sunt si “marii fumatori”.
Stresul. Perioadele stresante pot determina o slabire accentuata. Odata rezolvata situatia respectiva, organismul intra intr-o perioada de refacere si asimileaza intens ceea ce i se da prin aport alimentar.
Daca toate cele de sus au fost eliminate, se poate incerca o dieta alimentara de sustinere, bogata in elemente hranitoare. De multe ori pacientii declara ca mananca mult si nu se ingrasa. Toti acesti pacienti sunt fie fumatori inraiti, fie au o patologie asociata netratata, fie sunt deprimati.
Este important ca inainte de fiecare masa sa aveti la dispozitie cateva minute pentru relaxare. Nu va angrenati in discutii in contradictoriu cu comesenii dv. sau in discutii stresante la telefonul mobil.
Alimentele trebuie bine mestecate, nu va grabiti, inghititi incet si faceti mici pauze dupa fiecare 3-4 inghitituri.
Nu consumati apa in timpul mesei sau imediat dupa masa. Apa are rolul de a dilua enzimele digestive care se formeaza in stomac. Aceste enzime se sintetizeaza si se descarca in tractul intestinal chiar si numai cand va ganditi la un anumit aliment care va place sau de care va e pofta. De obicei in momentul in care va asezati la masa arsenalul enzimat e pregatit pentru a incepe digestia. Specialistii recomanda ca apa sa fie bauta fie cu 30 de minute inainte de masa, fie la o jumatate de ora dupa.
O masa principala trebuie sa contina cel putin doua feluri de mancare; salata trebuie sa preceada orice alt aliment, iar intre salata si felul urmator trebuie sa existe o pauza de 5-7 minute. In acest mod se obtine o peristaltica favorabila, evitandu-se blocajele intestinale.
Numarul de mese zilnice trebuie sa fie de cel putin 3; micul dejun e absolut obligatoriu, acesta trebuie sa fie bogat si foarte divers.
Nu exagerati cu alimentatia la o masa. Astfel nu va fi nevoie sa evitati decubitul si veti putea chiar dormi dupa-amiaza. Dupa mesele bogate trebuie insa evitata pozitia de decubit (culcat) aproximativ o ora. In acest fel sunt prevenite tulburarile digestive asociate herniei hiatale.
Imediat dupa mese trebuie evitate eforturile de orice fel, atat intelectuale cat si fizice. Sangele se mobilizeaza de-a lungul tubului digestiv pentru a participa la digestie, lasand celelalte segmente cu o circulatie sanguina bazala. Importanta repausului postprandial este atat de mare incat s-a mers pana acolo incat in marile corporatii si companii internationale este obligatoriu repausul de 20-30 minute dupa masa de pranz, masa care de obicei este frugala.
EVITATI
– Evitati lamaile, otetul, porumbul, borsul, zeama de lamaie, condimentele puternice, ouale fierte tari si produsele de carne in exces. Dieta dv. trebuie sa se bazeze pe carbohidrati.
– Evitati alimentele bogate in aditivi si conservanti, adaosurile de gust si aromele nenaturale. Daca o margarina are gust de sunca, sigur contine adaosuri de gust si arome care in cea mai mare parte a lor sunt nocive.
CONSUMATI
– Consumati multe fructe si legume proaspete.
– Consumati nuci, migdale, alune, seminte de dovleac, fistic, seminte in general, in fiecare zi; consumati chiar si semintele din cotoarele de mere si pere sau miezul samburilor de caise.
– Consumati din plin biscuiti, checuri si torturi, miere, faina alba si produse din faina alba, fasolea cu bob mare, cartofi, orez alb, compoturi de fructe.
dr. Adina Alberts,
medic specialist “Care Zone”,
www.carezone.ro