Având în vedere că sunt amplasate pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, noile glande au fost denumite glande salivare tubariale. Până în momentul de față se credea că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice.
Cercetătorii spun că, cel mai probabil, glandele salivare tubariale au rolul de lubrifia partea de gât aflată în spatele nasului și a gurii.
Cercetătorii de la Institutul olandez al cancerului spun că descoperirea a fost făcută din întâmplare, în timp ce ei foloseau o combinație de scanări și tomografie cu emisie de pozitroni (PET), numită PSMA PET-CT, pentru a studia cancerul de prostată. În scanarea PSMA PET-CT, medicii injectează pacientului un „trasor” radioactiv.
Trasorul indică proteina PSMA, care este crescută în celulele canceroase de prostate, iar acest tip de scanare este mai bun decât imagistica convențională în detectarea cancerului de prostată cu metastaze.
Aceeași tehnică este eficientă și la detectarea țesutului glandei salivare.
Până acum, medicii aveau cunoștință despre existența a trei glande salivare mari: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, respectiv obrazului.
„În afară de acestea, este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii. Imaginați-vă surpriza noastră când am făcut descoperirea ”, spune coautorul studiului și oncologul olandez Wouter Vogel, într-un comunicat.
Pentru a confirma această descoperire, au fost scanați încă 100 de pacienți. Toți aveau aceste glande.
Medicii spun că descoperire ar putea fi importantă pentru tratarea cancerului, pentru că în cazul radiațiilor pentru cap și gât se încearcă evitarea iradierii glandelor salivare.
„Pacienții pot avea probleme cu alimentația, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală”, a spus Vogel.
Deoarece nimeni nu a știut de existența acestor glande, zona nu a fost evitată în cazul radiațiilor.
Prin urmare, studiul cercetătorilor a mers mai departe: au fost examinate fișele a peste 700 de pacienți cu cancer tratați la Centrul Medical Universitar Groninge.
Astfel, s-a ajuns la concluzia că, cu cât au primit mai multe radiații în zona glandelor necunoscute, cu atât au acuzat mai multe efecte secundare ale tratamentului. Noua descoperire s-ar putea traduce prin mai puține efecte secundare pentru pacienții cu cancer.