Crestere in greutate, hipertensiune, colesterol mare, oboseala, dureri. Dupa 50 de ani problemele de sanatate apar mai des sau recidiveaza. Acest lucru se intampla chiar daca se pastreaza o viata activa.
Pentru mentinerea intr-o forma fizice buna trebuie adoptate niste reguli alimentare simple. O dieta echilibrata, insotita de un program de exercitii fizice, poate preveni numeroase afectiuni.
Trei mese pe zi – un lucru important pentru favorizarea unei bune repartizari a substantelor nutritive pe tot parcursul zilei.
Fructe si legume proaspete in fiecare zi
Cate cinci fructe si legume in fiecare zi: studiile demonstreaza ca fructele si legumele sunt bune pentru sanatate. Sunt bogate in minerale si vitamine, dar si in antioxidanti (protejeaza celulele), fibre si apa (faciliteaza tranzitul intestinal) si nu au calorii multe.
Paine, orez, paste, cartofi, linte, fasole boabe – sunt bogate in fibre, minerale si vitamine. Acestea nu ingrasa daca nu sunt asociate cu alimente nepotrivite sau daca nu sunt preparate cum nu trebuie.
Produsele lactate: contin calciu necesar scheletului si sunt un factor de lupta impotriva osteoporozei, deci limiteaza riscul de fracturi. Ideal este sa variati produsele lactate: branzeturi, iaurt, lapte dulce. De notat este ca untul si smantana nu sunt considerate produse lactate, ci grasimi. Daca aveti probleme de digestie din cauza lactatelor, integrati-le in preparate de tipul piureurilor de legume sau a milkshake-urilor.
Incercati sa alternati tipurile de carne
Carne, peste, oua: proteinele animale contribuie la pastrarea in buna forma a scheletului si muschilor si sunt o sursa de vitamine. Puteti consuma una sau doua portii de proteine animale zilnic. Este de preferat sa alternati tipurile de carne si sa nu neglijati pestele. Puteti consuma si peste din conserva (sardine, ton, macrou etc.) sau congelat. Daca sunteti vegetarian, consumati proteine vegetale: legume uscate, cereale, musli, lapte.
Apa: trebuie sa consumati 1 – 1,5 litri de apa zilnic, in timpul sau intre mese. Apa este vitala organismului, asigurand hidratarea corpului, facilitarea tranzitului, mentinerea rinichilor intr-o forma buna etc.
Sare, zahar, grasimi: sunt indispensabile, dar trebuie consumate in cantitati limitate. Evitati mai ales untul si sosurile. Excesul de sare favorizeaza cresterea tensiunii arteriale si retentia de apa. l Mediafax